Gietwater op maat (Delft Blue Water)

Beschrijving

Dit project is een vervolg op project Tomaten op afvalwater. Het project is er op gericht om afvalwater van de AWZI Harnaschpolder te zuiveren en her te gebruiken voor de glastuinbouw. In dit vervolgproject wordt een optimale aansluiting nagestreefd van de geleverde waterkwaliteit bij de benodigde waterkwaliteit.

Lees meer op www.delftbluewater.nl.

Resultaten

Er is geen verschil tussen tomaten die oppervlaktewater krijgen en tomaten die worden gevoed met Delft Blue Water gietwater. Dat heeft de proef in Demokwekerij Westland aangetoond, waar van februari tot november 2013 tomaten zijn geteeld. 

Delft Blue water (DBW) onderzoekt de mogelijkheden voor een duurzaam hergebruik van gezuiverd afvalwater. In de kas werden tomaten geteeld, waarvan de helft wordt gevoed met DBW gietwater (DBW-lijn) en de andere helft met regenwater (referentielijn). Beide lijnen hadden een compleet gescheiden watersysteem, met een aparte doseerinstallatie en een recirculatiestap. Doordat zowel de referentielijn als de DBW-lijn in dezelfde kas staan, zijn met uitzondering van het gietwater alle omstandigheden gelijk. Door deze opstelling zijn beide lijnen onderling vergeleken en de invloed van het gietwater op de kwaliteit en de gewasgroei worden geanalyseerd. Er bleek geen verschil!

Bekijk ook het filmpje over het project.

Projectnummer 14346
Startdatum 01-06-11
Einddatum 01-03-14
Afgerond Ja
Budget €44.100
Uitvoerder Delft Blue Water
Document

Onderzoek en projecten gietwater

Waterbalans Hooghe Beer

Lopend

Doel: Het gebruik van grondwater en het terugbrengen van brijn van omgekeerde osmose in de ondergrond staan onder druk. Van glastuinbouwbedrijven in…

Lees meer

Grenswaarden Waterkwaliteit

Lopend

Doel: Bij recirculatie krijgt giftwater een complexe samenstelling. We willen meer zicht op het effect  van de aanwezige stoffen in combinatie met de…

Lees meer

AquaConnect

Lopend

Doelstelling Doel van het project voor de Stichting Kennis in Je Kas is mogelijkheden te ontwikkelen om ook in de toekomst voldoende goed gietwater…

Lees meer