Voor grondteelten is het van belang om de watergift en bemesting zoveel mogelijk op de gewasbehoefte af te stemmen. Dit zorgt voor een minimale uitspoeling naar oppervlaktewater en grondwater. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals de checklist meststoffenverbruik.
Met de lysimeter en drainmeter kan de uitspoeling naar de ondergrond / het drainagesysteem worden bepaald. Aanvullend kunnen bodemvochtgehaltesensoren worden geplaatst, die vooral trends aangeven. Deze sensoren geven na een watergift snel inzicht of bodemlagen vernatten of verdrogen.
Ook zijn modellen beschikbaar, die gewasverdamping en waterstromen in de bodem koppelen aan klimaat. Hiermee kan de hoeveelheid drain bij een bepaalde watergift worden voorspeld. Door met één of meerdere van deze hulpmiddelen ervaring op te doen, kan de watergift en bemesting steeds verder worden geoptimaliseerd.
De teeltwisseling is het moment waarop het bedrijf klaar wordt gemaakt voor de nieuwe teelt. Dit is bij uitstek een moment om technische aanpassingen door te voeren, maar ook om kas en teeltsysteem grondig te reinigen. Dat reinigingswater bevat doorgaans meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het niet zomaar geloosd mag worden.
Ook bij de start van de teelt kunnen waterstromen vrij komen die niet (volledig) hergebruikt kunnen worden. Vaak wordt het niet hergebruiken van deze waterstromen niet gezien als lozing, terwijl dat wel zo is.
In deze notitie staan, naast de wettelijke verplichtingen, handige tips om de milieubelasting tijdens de teeltwisseling en het begin van de nieuwe teelt, zo klein mogelijk te houden. Het voordeel hiervan is ook dat tijdens de nieuwe teelt meer mogelijkheden zijn om de watergift voor het gewas te optimaliseren.