Drainwater is het te veel aan gietwater c.q. voedingswater dat niet door het gewas wordt opgenomen. De aanduiding drainwater staat los van het type watergeefsysteem, dus zowel bij druppelbevloeiing, eb/vloed als beregening kan er sprake zijn van drainwater.
Drainwater kan meestal als gietwater worden hergebruikt. Met name ophoping van natrium kan een reden zijn waarom drainwater niet meer hergebruikt kan worden. Gebruik van goed gietwater en natriumarme meststoffen beperken de aanvoer van natrium, wat de mogelijkheid van hergebruik bevordert. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de grenswaarde van natrium in drainwater.
Hergebruik van drainwater kan daarnaast bevorderd worden door de regeling die bepaalt hoeveel drainwater wordt hergebruikt, te laten beïnvloeden door de niveaumeting in de voorraadsilo’s. Meer drainwater hergebruiken als er veel in voorraad is, voorkomt het ontstaan van overschotten en de noodzaak van lozen.
Drainwater dat niet meer hergebruikt kan worden, mag de komende jaren in steeds mindere mate geloosd worden. De emissienormen geven op basis van de hoeveelheid stikstof aan hoeveel drainwater er maximaal geloosd mag worden. In hoeverre er nog ruimte is om drainwater te lozen, is te berekenen met de rekenhulp. Een aandachtspunt hierbij is dat drainwater dat tijdens de teeltwisseling (incl. reinigen teeltsysteem) en start van de teelt wordt geloosd, ook meetelt in de bepaling van de emissie. Datzelfde geldt voor drainwater dat eventueel wordt gebruikt voor het spoelen van filters.
Het hergebruik van drain- en drainagewater brengt het risico van verspreiding van plantenziekten met zich mee. Om die reden wordt het water op de meeste bedrijven ontsmet voordat het wordt hergebruikt. De meest gebruikte methoden van ontsmetting zijn met UV of warmte. Welke behandeling nodig is, is afhankelijk van de plantenziekten die verwijderd moeten worden. Virussen zijn bijvoorbeeld moeilijker af te doden dan schimmels.
Afhankelijk van de herkomst kan ook het gietwater plantenziekten bevatten. Dit geldt met name voor oppervlaktewater maar ook bij regenwaterbassins is de mogelijke aanwezigheid van plantenziekten aangetoond. De ontsmetting van het gehele gietwater gebeurt momenteel vooral op bedrijven met zeer gevoelige teelten.
Sinds 2013 zijn de wettelijke emissienormen van kracht. Deze normen werden in 2015 strenger en worden in 2018 nogmaals aangescherpt. Drain- en drainagewater mogen in de nabije toekomst (bijna) niet meer worden geloosd op de sloot of op de riolering. Elk bedrijf moet maatregelen nemen om emissie te voorkomen.
De emissie is binnen het project Emissiemanagement bij verschillende bedrijven en gewassen gemeten. De uitkomsten en de oplossingsrichtingen vindt u bij dit project.