Eerste resultaten teelt met Delft Blue Water uitstekend

Sinds februari van dit jaar worden in de demokwekerij Westland tomaten geteeld met Delft Blue Water (DBW) gietwater. Onlangs kwam de Begeleidingscommissie Onderzoek (BCO) voor dit project weer bijeen om de tussentijdse resultaten te bespreken. Het geproduceerde gietwater met klasse 1 kwaliteit is uitermate geschikt voor de glastuinbouw. Dit blijkt ook uit de eerste resultaten. De groei van de tomaten op regenwater en Delft Blue Water is identiek!

DBW gietwater wordt geproduceerd vanuit gezuiverd stedelijk water afkomstig van de zuiveringsinstallatie Harnaschpolder. Aan het gewonnen ultrapure gietwater wordt vervolgens de juiste receptuur van nutriënten en sporenelementen voor de tomatenteelt toegevoegd. In de demokwekerij Westland is een kas van 180 m² ingericht voor de demonstratie. In de kas worden tomaten geteeld. Een deel van de kas krijgt regenwater als gietwater, het andere gedeelte van de kas krijgt DBW gietwater. Beide watersystemen blijven compleet gescheiden van elkaar. Recirculatie vindt plaats via gescheiden systemen. In beide systemen is een eigen ontsmetter en doseerinstallatie ingebouwd. Binnen het project wordt de ontwikkeling van het gewas en de tomaat nauwlettend gevolgd. Naast de productie wordt ook de plantgezondheid en voedselveiligheid gevolgd. 

Ook in de komende maanden wordt het gewas verder gevolgd. Monitoring van water-, vrucht- en gewaskwaliteit blijft plaatsvinden. Microbiologische bemonstering neemt hierbij een belangrijke plaats in, alsmede het meten van een aantal milieuvreemde stoffen. Dit vindt zowel plaats voor het regenwater en het gewas wat regenwater krijgt, alsook voor DBW gietwater en het gewas wat DBW gietwater krijgt toegediend. Daarnaast wordt wekelijks het gewas beoordeeld op onder andere gewasstand, troskwaliteit en bladkwaliteit. Aan het eind van het project moet duidelijk zijn in hoeverre DBW gietwater kan concurreren met regenwater en of het een duurzaam alternatief kan zijn voor de toekomst.

Meer nieuws