Recirculatie van drainwater is een leerproces dat al vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw gaande is. De nieuwste inzichten zijn dat er meer mogelijk is dan de grenzen die tot nu toe aan het percentage drain werden gesteld voor hergebruik. Meer hergebruik is mogelijk in combinatie met het blijven geven van het gewenste voedingsrecept, rekening houdend met de aanwezige voedingsstoffen in het retourwater.
Slimme regelingen houden rekening met de voedingsopname van het gewas, waardoor verliezen in kwaliteit door voedingsschommelingen worden beperkt. Regelmatige analyses geven inzicht in verbruik, waardoor de voedingstoffen naar behoefte van de plant aangevuld kunnen worden. Dit verlaagt de kosten terwijl op een veilige manier de opbrengst verhoogd kan worden. Op deze manier worden lozingen vanwege onbalans van de voeding overbodig.
Er zijn Ion-Specifiek meters in ontwikkeling die op termijn de regelmatige analyses (deels) kunnen vervangen.
Zorgvuldig handelen en een goede planning kunnen lekverliezen en emissies naar het milieu bij de start van de teelt voorkomen. Het volzetten en uitdraineren van de matten kan zorgen voor overloop van draingoten, opvangbakjes, drainputten en draintanks. Dit kan voorkomen worden door een klein gat te maken voor het uitdraineren en niet teveel substraatmatten tegelijkertijd. De kwaliteit van het water in deze fase van de teelt is zeer belangrijk, omdat het jonge gewas over het algemeen gevoeliger is voor schade dan een volgroeid gewas. In de flyers hiernaast vindt u de laatste inzichten vanuit het onderzoek over lekverliezen en emissies bij de start van de teelt.
De teeltwisseling is het moment waarop het bedrijf klaar wordt gemaakt voor de nieuwe teelt. Dit is bij uitstek een moment om technische aanpassingen door te voeren, maar ook om kas en teeltsysteem grondig te reinigen. Dat reinigingswater bevat doorgaans meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het niet zomaar geloosd mag worden.
Ook bij de start van de teelt kunnen waterstromen vrij komen die niet (volledig) hergebruikt kunnen worden. Vaak wordt het niet hergebruiken van deze waterstromen niet gezien als lozing, terwijl dat wel zo is.
In deze notitie staan, naast de wettelijke verplichtingen, handige tips om de milieubelasting tijdens de teeltwisseling en het begin van de nieuwe teelt, zo klein mogelijk te houden. Het voordeel hiervan is ook dat tijdens de nieuwe teelt meer mogelijkheden zijn om de watergift voor het gewas te optimaliseren.
Meer informatie en nieuws over de teeltwisseling kunt u vinden op de aparte pagina die geheel gewijd is aan dit onderwerp.
Om meer inzicht te geven hoe u stappen kunt zetten naar een (nagenoeg) emissieloze teelt, zijn de belangrijkste inzichten verwerkt in factsheets en filmpjes vanuit het project 'Emissieloos telen'. Bekijk ze hier.