Demonstratie Delft Blue Water in de kas van start

Begin februari 2013 ging het onderzoek naar de toepasbaarheid van Delft Blue Water in de glastuinbouw van start. De proefopstelling is klaar en de tomatenplanten staan inmiddels in de kas. Komend jaar wordt de kwaliteit van het water en de teelt uitgebreid gevolgd.

De tuinbouw heeft behoefte aan een duurzame gietwatervoorziening. Het gietwater moet een uitstekende kwaliteit hebben en ook in een droge periode voldoende beschikbaar zijn. Delft Blue Water kan hierin voorzien. Om dit water te testen binnen de glastuinbouw is in november 2012 door Evides in samenwerking met LTO Groeiservice en Priva gestart met een demonstratieproef Delft Blue Water.

Delft Blue Water is gietwater, dat wordt geproduceerd door aan uit effluentwater (afkomstig van de rwzi Harnaschpolder) gewonnen ultrapure water de juiste receptuur toe te voegen. In de demokwekerij Westland is een kas van 180 m² ingericht voor de demonstratie. In de kas worden tomaten geteeld. Een deel van de kas krijgt regenwater als gietwater, het andere gedeelte van de kas krijgt Delft Blue Water. Beide watersystemen blijven compleet gescheiden van elkaar. Recirculatie vindt plaats via gescheiden systemen. In beide systemen is een eigen ontsmetter en doseerinstallatie ingebouwd.

 

Groen Agro Control is bij dit project betrokken en onderzoekt de kwaliteit van het water voor toepassing in de teelt. Daarnaast volgen zij de plant en de tomaat nauwgezet op gewasgroei en productie, plantgezondheid en voedselveiligheid. Dit wordt gedaan voor zowel de lijn waar Delft Blue Water als gietwater wordt gebruikt als in de referentielijn (gebruik hemelwater).

De BCO is inmiddels voor het eerst bij elkaar gekomen. De laatste puntjes zijn op de i gezet, waarmee het project nu echt van start kan gaan. In april worden de eerste resultaten (en tomaten) verwacht.

Evides Industriewater is de projectontwikkelaar van het project en DSBV (Delfluent Services BV) is de operator van de rwzi Harnaschpolder. Uw sector betaalt mee aan het demonstratieproject via het Productschap Tuinbouw.

Meer nieuws