Waterefficiëntie Emissieloze Kas

Beschrijving

De eisen voor het terugdringen van de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen vanuit glastuinbouwbedrijven worden steeds strenger. In 2027 moet de sector (nagenoeg) emissieloos zijn. Op korte termijn wordt het verplicht om lozingswater van gewasbeschermingsmiddelen te zuiveren. Hoe ver zijn we op weg naar de emissieloze kas?

Met een consortium van bedrijven wordt in het IDC Water bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk een concept voor een emissieloze kas getest en gedemonstreerd. De afgelopen jaren is veel kennis opgedaan over hoe knelpunten bij (langdurig) recirculeren opgelost kunnen worden. Deze oplossingen worden nu geïntegreerd toegepast. Doel is om aan te tonen dat jaarrond emissieloos telen mogelijk is met toepassing van gangbare technieken of om eventueel aanwezige onbekende knelpunten bij volledig recirculeren vast te stellen. Ter vergelijking is een teeltconcept neergezet waarbij wel drainwater wordt geloosd: binnen de marges van de stikstof emissienorm 2015 en nadat het gezuiverd is van gewasbeschermingsmiddelen.

Lees hier meer over het vervolgproject.

Resultaten

Een consortium van bedrijven i.s.m. WUR heeft een concept voor een emissieloze kas getest en gedemonstreerd met positief resultaat. De oplossingen voor een aantal knelpunten bij (langdurig) recirculeren zijn nu geïntegreerd toegepast.

Er is uitgegaan van natriumarm gietwater. Het natriumgehalte in het drainwater en de mat liep wel iets op maar lozingen waren niet nodig. Een frequente controle van de samenstelling van het drainwater is wel noodzakelijk om tijdig de voedingsoplossing bij te kunnen sturen. De conclusie is dat op steenwol emissieloos telen een goed alternatief is voor het met zuiveringstechnieken behandelen van lozingswater, mits van natriumarm water kan worden uitgegaan.

In de emissieloze kas is ook het regenwater ontsmet; een ringleiding in combinatie met spoelen onder lage druk voor of na elke gietbeurt, waarbij de druppelaars dicht bleven, zorgde ervoor dat alle planten dezelfde oplossing kregen. En er is een vlakbedfilter gebruikt voor filtering van deeltjes tot 40 µm, waarbij geen spoelwater nodig was.

Om aan het einde van de teelt minimale hoeveelheden nitraat en fosfaat in de mat te hebben, is vier weken voor einde met het droogtrekken van de mat begonnen. Dit is gerealiseerd door de watergift en ook de EC in de gift wekelijks te verlagen.

Net als bij een herfstteelt komkommer in 2014 was de productie en kwaliteit van paprika dit jaar bij de emissieloze teelt zeker niet minder dan bij de referentie. In 2016 vindt vervolg onderzoek waarbij de haalbaarheid van een emissieloze paprikateelt op kokos wordt onderzocht.

Projectnummer 3002
Startdatum 01-01-14
Einddatum 31-12-15
Afgerond Ja
Budget €120.000
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten drainwater

EcoNutri

Lopend

EcoNutri is een Europees onderzoeksproject, waarbinnen wordt samengewerkt door een multidisciplinair consortium bestaande uit wetenschappers,…

Lees meer

Grenswaarden Waterkwaliteit

Lopend

Doel: Bij recirculatie krijgt giftwater een complexe samenstelling. We willen meer zicht op het effect  van de aanwezige stoffen in combinatie met de…

Lees meer