Emissieloos telen haalbaar zonder verlies productie en kwaliteit

In het IDC Water bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk is met een consortium van bedrijven een concept voor een emissieloze kas getest en gedemonstreerd. Zij zijn ervan overtuigd dat emissieloos telen haalbaar is zonder verlies van productie en kwaliteit. De afgelopen jaren is veel kennis opgedaan over hoe knelpunten bij (langdurig) recirculeren zijn op te lossen. Deze oplossingen zijn nu geïntegreerd toegepast.

Teeltconcept
Als referentie is een teeltconcept neergezet waarbij drainwater binnen de marges van de emissienorm stikstof is geloosd nadat het was gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen. Voor zowel de emissieloze kas als de referentie bevatte het gietwater nauwelijks natrium (<0,1 mmol/l). Groen Agro Control deed een wekelijkse voedingsanalyse en berekende de voedingsopname via gift en drain, lichtsom en CO2.

Emissieloos telen
In de emissieloze kas is ook het regenwater ontsmet. De druppelleiding heeft een kleinere diameter, 16  in plaats van 25 mm. Door de kleinere inhoud is sneller van voedingssamenstelling te wisselen. Een ringleiding in combinatie met spoelen onder lage druk voor of na elke gietbeurt, waarbij de druppelaars dicht bleven, zorgde ervoor dat alle planten dezelfde oplossing kregen.

Filteren en ozon
In plaats van de gebruikelijke zandfilter of automatisch filter is in de emissieloze kas een vlakbedfilter gebruikt voor filtering van deeltjes tot 40 µm, waarbij geen spoelwater nodig was. Ontsmetting van het water gebeurde effectief met ozon. In de referentiekas is de ozoninstallatie dubbel gebruikt: om te ontsmetten en om spuiwater te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Dat laatste is wel in combinatie met UV gebeurd.

Productie vergelijkbaar
Om aan het einde van de teelt minimale hoeveelheden nitraat en fosfaat in de mat te hebben, is vier weken voor einde met het droogtrekken van de mat begonnen. Dit is gerealiseerd door de watergift en ook de EC in de gift wekelijks te verlagen.

Net als bij een herfstteelt komkommer in 2014 was de productie en kwaliteit van paprika dit jaar bij de emissieloze teelt zeker niet minder dan bij de referentie. Groeiremming is niet geconstateerd. Het onderzoek toont aan dat emissieloos telen met bestaande technieken goed mogelijk is.

Conclusie
Ondanks dat is uitgegaan van natriumarm gietwater (good practice), liep het natriumgehalte in het drainwater en de mat wel iets op. Toch is het zelden boven 6 mmol/l gekomen waardoor lozingen niet nodig waren. Een frequente controle van de samenstelling van het drainwater is wel noodzakelijk om tijdig de voedingsoplossing bij te kunnen sturen. De conclusie is dat op steenwol emissieloos telen een goed alternatief is voor het met zuiveringstechnieken behandelen van lozingswater, mits van natriumarm water kan worden uitgegaan.

In 2016 vindt voortzetting van het WEEK-project plaats, waarbij de haalbaarheid van een emissieloze paprikateelt op kokos wordt onderzocht.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over dit project.

Meer nieuws