Delfland wint Waterinnovatieprijs voor opsporen lozingen met eDNA

Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Waterinnovatieprijs gewonnen voor het opsporen van lozingen lekkages met hulp van eDNA. Met deze innovatie kan Delfland sneller, goedkoper en gerichter de bron van de vervuiling in een glastuinbouwgebied opsporen.

Op donderdag 1 februari vond het Waterinnovatiefestival plaats in Utrecht. Een festival dat volledig in het teken staat van innovaties binnen het waterschapswerk. Dit jaar waren 60 projecten genomineerd, verdeeld over 4 categorieën: briljantjes, gezonde leefomgeving, water en bodem sturend en dijken van de toekomst. Delfland was met eDNA genomineerd in de categorie gezonde leefomgeving.

Het opsporen van lozingen en lekkages aan de hand van gewasbeschermingsmiddelen is een kostbare en tijdrovende aanpak en biedt niet altijd voldoende duidelijkheid. Dit kan sneller, goedkoper en gerichter door te kijken naar DNA-sporen in het water. Dit komt omdat een analyse van een eDNA-monster doorgaans binnen twee dagen klaar is, terwijl een onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen gemiddeld twee weken in beslag neemt. Bij een analyse van gewasbeschermingsmiddelen is het noodzakelijk op groot aantal stoffen te testen om vast te stellen wat er in het water aanwezig is. Ook helpt zowel een positieve als negatieve uitkomst van een eDNA-monster bij het bepalen van het zoekgebied.

Bekijk een video over eDNA.

 

Meer nieuws