Selectieve ontzouting en hergebruik nutriënten

Beschrijving

De glastuinbouwsector heeft met de overheid afgesproken naar een (nagenoeg) nul-emissie in 2027 toe te werken. Hiervoor zijn emissienormen voor stikstof afgesproken die steeds verder worden verscherpt. Behalve stikstof kunnen er in het lozingswater andere nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen (GBM), zout, pathogenen en groeiremmers zitten.

Om toch drainwater te kunnen lozen zijn Horticoop en Optima Agrik (ZA) gestart om apparaat te maken dat nitraat en fosfaat uit het lozingswater verwijdert, terwijl het restproduct weer als meststof kan worden gebruikt.

Resultaten

Het apparaat om nitraat te verwijderen uit lozingswater is door Horticoop gebouwd en in IDC water van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk getest. De eerste tests tot een goed werkend apparaat zijn door Optima Agrik uitgevoerd. Vervolgens zijn enkele testruns uitgevoerd waarbij Standaard Water is gebruikt zonder gewasbeschermingsmiddelen.

Het spuiwater blijkt na behandeling geen nitraat meer te bevatten. Het eindproduct bevat juist alle nitraat en kan weer als meststof op het bedrijf worden gebruikt. Verdere ontwikkeling van het apparaat moet nu plaatsvinden waarbij vragen moeten worden gesteld als:

  • Is het product ziektevrij?
  • Wordt ook fosfaat verwijderd?
  • Zijn er verder problemen?
  • Wat is de economische rentabiliteit?
Projectnummer 324 212 3113
Startdatum 01-01-14
Einddatum 31-12-15
Afgerond Nee
Budget €10.000
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw

Onderzoek en projecten drainwater

Grenswaarden Waterkwaliteit

Lopend

Doel: Bij recirculatie krijgt giftwater een complexe samenstelling. We willen meer zicht op het effect  van de aanwezige stoffen in combinatie met de…

Lees meer