Nieuw teeltsysteem voor freesia los van de grond

De glastuinbouw streeft naar een duurzame bedrijfsvoering met zo min mogelijk milieubelasting. De freesiateelt vindt nu nog in de grond plaats. Om de emissie van meststoffen naar het milieu te verminderen is een nieuw emissie-arm teeltsysteem voor freesia ontwikkeld los van de grond waarbij drainwater kan worden hergebruikt.

Hierbij is rekening gehouden met gewasspecifieke eisen zoals:

  • de noodzaak van uniforme bodemkoeling voor goede bloei inductie;
  • goed kunnen planten en rooien van de knollen;
  • goede stuurbaarheid van afrijping van knollen zodat deze na preparatie weer geschikt zijn voor vervolgteelten;
  • verminderde vatbaarheid voor specifieke plantenziekten, zoals bladnecrose, een virus in freesia wat verspreid wordt door een algemeen voorkomende bodemschimmel Olpidium brassicae.

Het nieuwe systeem bestaat uit een zandbed waar via regenleiding of druppelirrigatie voedingswater wordt gegeven. Het zandbed is aangelegd op een erfgoedvloer voor uniforme drainage. Zowel in de ondervloer als in de teeltlaag is een groot aantal verwarmingsslangen aangelegd om een uniforme bodemtemperatuur te realiseren. Belangrijke aandachtspunten bij de keuze van het zand zijn o.a. voldoende water aanvoerend vermogen van het zand, beperkte inwortelweerstand en de hoogte van het zandbed die afgestemd is op de eigenschappen van de gekozen zandfractie.

In 2015 is het nieuwe teeltsysteem aangelegd op twee bedden bij een freesiateler. Bij de eerste teelt op deze zandbedden zijn de bodemtemperatuur, bodemvochtigheid en bemesting gemonitord en is veel geleerd. Omdat bij een teeltsysteem op substraat los van de grond anders voeding gegeven moet worden dan bij een gangbare teelt in de grond, is een nieuw voedingsschema ontwikkeld. Hiervoor zijn in 2015 gewasmonsters van freesiaplanten, bloemtakken en knollen van de cultivar 'Soleil' geanalyseerd van zowel gangbare teelt in de grond als van de eerste teelt op het nieuwe teeltsysteem met zandbedden. Met behulp van het gehalte aan voedingselementen in de planten, bloemtakken en knollen en de productiegegevens, is berekend wat er in de loop van de teelt aan voeding moet worden aangevoerd. Meer informatie over het teeltsysteem, leerervaringen in de eerste teelt en het nieuwe voedingsschema leest u in de leaflets onderaan dit artikel bij de gerelateerde bestanden.

Dit project is gefinancierd door de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de gewascoöperatie Freesia.

Lees via onderstaande link mee over dit project.

Meer nieuws