Watertechniek zonder hoofdleiding en kraansets in de tuin

IDEAS Arend-Sosef

Tuinbouwtoeleveranciers zijn steeds meer gericht op het aandragen van technische mogelijkheden om efficiënt om te kunnen gaan met water en meststoffen. Bij nieuwbouw wordt meer aandacht besteed aan watertechnische zaken om ook in de toekomst duurzaam te kunnen telen.

Zeker bij nieuwbouw is het zaak goed na te denken over efficiënt en duurzaam omgaan met water. Voorbeelden zijn genoemd in de blauwdruk waterstromen glastuinbouw. Bij nieuwbouw kunnen tevens nieuwe technieken worden gekozen, die het bedrijf kunnen helpen met het zoveel mogelijk optimaliseren van de watergift en het beperken van de emissie.

Een voorbeeld van een nieuwbouwproject waar goed is nagedacht over watertechniek is Thanet Earth in Birchington, Kent. Dit is zonder twijfel het modernste en grootste tuinbouwproject in Groot-Brittannië. Arend-Sosef International is verantwoordelijk voor de installatie van de elektra, watertechniek en procescomputer. De ondernemers kozen voor innovatieve watertechniek zónder hoofdleiding en kraansets in de tuin. Alle watertechniek is nu gecentraliseerd in de watertechnische ruimte. Dat betekent dat er géén hoofdleidingen en kraansets in de kas nodig zijn. De aansturing naar de verschillende afdelingen gebeurt centraal. De aanleg was voor Thanet voordeliger. Bovendien is minder water in omloop en kan per afdeling veel nauwkeuriger gestuurd worden. Daarnaast zijn de risico’s op waterslag en dus lekkages geminimaliseerd. Zo kunnen bestaande kennis en nieuwe technieken bijdragen aan duurzamer watergebruik.

Foto: Arend-Sosef

Meer nieuws registratie