Milieuregistratie en -rapportage moet beter

Guus Meis (LTO Noord Glaskracht)

De milieuwetgeving (het Activiteitenbesluit) schrijft voor welke waterstromen en dergelijke u moet registreren. Een deel van die registratie moet jaarlijks gerapporteerd worden. Vanuit bevoegd gezag werd een aantal jaar weinig aandacht besteed aan de registratieverplichting. Daarnaast zijn in de loop van de tijd enkele wijzigingen doorgevoerd, zoals de introductie van emissienormen voor meststoffen bij substraatteelt, het wegvallen van de verplichting om een geaccepteerd deskundige in te schakelen en de introductie van de mogelijkheid om zelf online te rapporteren.

Inmiddels zijn de voorschriften zodanig aangepast dat de jaarrapportages een goed beeld kunnen geven van de inspanningen die de sector doet om de emissie te beperken. Het aantal bedrijven dat rapporteert is echter laag. Het wisselt sterk per regio, maar gemiddeld rapporteert slechts ca. 50% van de bedrijven met een spreiding over de regio’s van 80% tot nog geen 20%. Door het kleine aantal rapportages ontstaat er geen betrouwbaar beeld. Sterker nog, het kan bij de overheid leiden tot de veronderstelling dat de sector strengere eisen nodig heeft om in beweging te komen en dat is jammer.  

Een hoger percentage rapportages laat daarentegen zien dat we bewust zijn van de waterstromen op het bedrijf. Dat is gelijk de basis voor de onderbouwing van de bedrijfsvoering en de mogelijkheid om bij bevoegd gezag aan te tonen dat zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu.

Meer nieuws registratie