Onderzoek naar zuivering water opkweekbedrijven

Groen Kennisnet en Onder Glas

Wageningen UR Glastuinbouw en TNO doen onderzoek naar technieken om water van opkweekbedrijven in de glastuinbouw te ontsmetten.

In het retourwater van het gietwater van opkweekbedrijven in de glastuinbouw, bevinden zich gewasbeschermingsmiddelen en andere stoffen, zoals zouten, pathogenen en wortelexudaten.

De huidige waterbehandeling en ontsmettingstechnologie is onvoldoende, waardoor opkweekbedrijven regelmatig hun water met de nodige emissie lozen.

Nulemissie
Aangezien ook opkweekbedrijven op termijn moeten voldoen aan een nulemissie van nitraat en fosfaat proberen Wageningen UR Glastuinbouw en TNO een oplossing te leveren voor twee problemen. In het januarinummer van Onder Glas, het maandelijkse vakblad van de glastuinbouw, wordt hierover in een artikel bericht.

Het ene doel is om efficienter om te gaan met water. Dit kan door het minimaliseren van het watergebruik, het mogelijk maken van hergebruik van water en het ontwikkelen van geschikte reinigingsapparatuur. Het andere doel is het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater in tuinbouwgebieden.

Waterstromen
Door de diverse waterstromen en hun omvang in glastuinbouwbedrijven in kaart te brengen komen er knelpunten boven water. Daarnaast is van alle waterstromen, zoals voedingswater, recirculatiewater en bassinwater, gekeken welke stoffen er wat betreft chemie, biologie, werkzame middelen en toxische stoffen in zitten.

Om tot schoon water te komen is een goede zuiveringstechniek voor zowel micro-organismen als gewasbeschermingsmiddelen nodig. Daarbij wordt gedacht aan hoog selectieve scheidingprocessen zoals membraandestillatie en geavanceerde oxidatie en gecombineerde absorptie.

Lees meer...

Meer nieuws registratie