Minder spuien met nieuwe meststof en beter drainagepatroon

In alle vaste meststoffen zit natrium (Na). Dat levert problemen op bij teelten waar wordt gerecirculeerd. Diverse meststoffen leveranciers werken daarom aan de ontwikkeling van natriumarme meststoffen. Haifa Chemicals introduceerde tijdens de TuinbouwRelatiedagen 2013 de nieuwe meststof Multi-K Reci. Deze nieuwe kalisalpeter bevat een gegarandeerd laag natriumgehalte. Daarmee wordt het risico op een te hoog natriumgehalte in het voedingswater aanzienlijk verkleind en is minder spuien mogelijk.

Spuien kost geld
Ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe meststof organiseerde Horticoop een mini-seminar. “Voor een duurzaam gebruik van water en meststoffen moet spuien zo veel mogelijk worden voorkomen,” zei Peter Klein van Horticoop.  Hij stelt: “Er wordt nog te veel op gevoel gespuid en dat kost geld. Er gaan daardoor veel meststoffen verloren.”

Volgens Klein gaat er door spuien in de rozenteelt ruim € 2100 per hectare verloren aan dure meststoffen en in de tomatenteelt bijna € 900. Het beperken van spui levert dus een aanzienlijke besparing op. Daarbij komt dat spuien per 2027 bij wet wordt verboden.

Natrium beperken
Samen met Haifa heeft een tomatenteler zijn spuigedrag in beeld gebracht. In 2011 werd regelmatig gespuid en kwam het natriumgehalte nooit boven 8 μmol per liter. In 2012 werd het systeem gesloten en kwam het natriumgehalte regelmatig boven de spuigrens van 8 μmol per liter.

“Een te hoog natriumgehalte remt de calciumopname”, aldus Ronald Valke van Haifa Chemicals. “In een gesloten teeltsysteem is dit een risico. Behalve het gebruik van natriumarme meststoffen is het ook van belang om naar andere aspecten binnen het bedrijf te kijken waarbij natrium in het voedingswater kan komen, zoals het reinigen met chloorbleekloog.

Uniform wortelmilieu
Behalve aandacht voor het natriumgehalte is ook de uniformiteit van het wortelmilieu een factor om rekening mee te houden, stelde Remy Maat van Cultilene tijdens het seminar. Hoe uniformer het wortelmilieu, hoe minder spuien noodzakelijk.

Het patroon van draingaten in de substraatmat van Cultilene speelt daarbij een belangrijke rol, zei Maat. Zijn advies is: zorg voor voldoende gaten tussen de blokken. Ook de beurtgrootte en de frequentie van watergeven is belangrijk voor de uniformiteit van het wortelmilieu. Het optimum ligt tussen 20 en 30 cc water per liter steenwol. De optimale frequentie van watergeven is te bepalen door registratie. (Noot van de redactie: dit advies is specifiek voor substraatmatten van Cultilene, voor andere merken gelden andere adviezen om uniformiteit van het wortelmilieu te realiseren en emissie te beperken.)

Meer nieuws watergift