Het belang van een schoon watergeefsysteem en gelijkmatig druppelen

Hanco Leuvenink (Yara)

Door middel van druppelaars aan druppelleidingen bestaat de mogelijkheid om te komen tot een perfecte verdeling, zodat iedere plant dezelfde hoeveelheid water en voedingselementen ter beschikking krijgt. Op deze manier is de hoogste opbrengst met de best denkbare kwaliteit haalbaar. Maar wat als deze leidingen vervuild raken? De verdeling zal niet meer ideaal zijn met opbrengstderving en kwaliteitsproblemen tot gevolg. In het ergste geval zal de druppelleiding volledig verstopt raken en krijgen de planten helemaal geen voeding meer waardoor ze af zullen sterven.

Grootste gevaar is misschien wel dat vervuiling heel geleidelijk optreed. Zodra het gewas gebrekverschijnselen vertoond is het vaak te laat om in te grijpen. Zoals zo vaak geldt dat voorkomen van deze problemen de voorkeur verdient!

Om vervuiling in een druppelsysteem tegen te gaan, is het belangrijk om te weten welke soorten vervuiling er zijn, te weten organische- en minerale vervuiling. Het voorkomen en, of verhelpen van de twee vraagt een verschillende aanpak. Wel is het zo dat de twee soorten vervuiling elkaar versterken. Zo is minerale vervuiling in een systeem een uitstekende voedingsbodem voor het ontstaan van organische vervuiling.

Elementen als, Ca, Mg, SO4, P, Si, Al, Fe, Mn en Zn, kunnen onder invloed van concentratie en, of pH met elkaar reageren en neerslaan. Een bekende neerslag is gips (CaSO4). Bij het ontstaan van deze neerslag speelt de pH geen rol (=pH onafhankelijk), bepalend is de concentratie Ca en SO4.

In de concentratie van een voedingsoplossing is het ontstaan van neerslagen met name afhankelijk van de pH. Hoe hoger de pH, hoe meer verschillende verbindingen er neerslaan. De neerslag magnesiumfosfaat ontstaat bij hoge concentraties al bij een pH hoger dan 5 en bij een pH lager dan 6,2 ontstaat er calciumfosfaat in de eindoplossing.

Neergeslagen elementen zijn voor de plant niet meer beschikbaar, in plaats daarvan vervuilen ze, als een witgrijze aanslag, het watergeefsysteem.

Naast de hierboven genoemde neerslagen is ook ijzerfosfaat een veel voorkomende neerslag, ook deze vormt een witgrijze aanslag in het systeem en komt met name voor bij ijzerhoudend bronwater.

Vaak in het voorjaar, door een verhoging in EC (=concentratie) en onder invloed van sterke groei,  (=stijgende pH), raken neerslagen als deze in een stroomversnelling. De aanslag die ontstaat aan de binnenkant van het watergeefsysteem, is helaas een prima voedingsbodem voor het vastkleven en ontwikkelen van organisch materiaal en is dus mede de oorzaak van organische vervuiling.

Voor het schoonhouden van de druppelleidingen tegen minerale vervuiling heeft Yara een al jarenlang vertrouwd product: Antibloc Mineral. Het fosfaat in Antibloc Mineral heeft de eigenschap dat het neerslagen van zouten voorkomt en oplost. Bovendien kan het product gedurende de teelt ingezet worden omdat het niet agressief is voor materialen en zelfs een positieve groei heeft op het gewas.

Foto: Groen Agro Control, verstopte druppelaar. GAC kan bepalen om welke vervuiling het gaat

Meer nieuws watergift