Onderzoek grenswaarden voor goed gietwater afgerond

Het onderzoek naar GrensWaarden voor goed gietwater, toepasbaar in de glasgroenten is afgerond. Het project WaterWaarden richtte zich op het onderzoek naar grenswaarden voor goed gietwater in de teelt van glasgroente op substraatmatten. Onderzocht is tot welk niveau groente planten tolerant zijn voor een aantal belangrijke chemische en biologische componenten in water. Ook de bijbehorende schadedrempels van de onderzochte parameters is hiermee duidelijk geworden.

Komkommer is als voorbeeldgewas gekozen omdat komkommer vaak het meest gevoelig is voor groeiremming ten opzichte van de andere groentegewassen. 

Resultaat
Er is een handzaam overzicht van grenswaarden opgeleverd, waar druppelwater aan moet voldoen. Zodoende kunnen telers hun water zelf beoordelen door de kritische parameters voor hun bedrijf te volgen.
Het tijdig signaleren van kritische grenswaarden en aanpassen van de waterstromen op het bedrijf moeten ertoe bijdragen dat de teelt optimaal is met maximale recirculatie. Langduriger recirculatie op basis van feiten en minder op gevoel is hierdoor mogelijk.

Meer nieuws