Informatie voor publiek: Hoe krijgen planten in de kas eigenlijk water?

Sinds ruim een jaar beschikt Glastuinbouw Nederland ook over een publieke website Op de website komt alle informatie over de glastuinbouwsector overzichtelijk samen. Zo is te lezen wat er in en om de kas gebeurt, welke verschillende producten worden geteeld, welke bijdrage de glastuinbouw levert aan de Nederlandse samenleving en hoe ondernemers omgaan met duurzaamheid in de kas. Een van de onderwerpen: watergift.

Regelmatig wordt er nieuwe informatie toegevoegd. Zo is er onlangs een artikel toegevoegd over de watergift in de kas, opgesteld door team Communicatie en de beleidsspecialist Water & Omgeving van Glastuinbouw Nederland. Onderstaande informatie komt uit het nieuwsbericht dat over het onderwerp is geplaatst op de publieke website, met een verwijzing naar de complete informatie.

Punt van aandacht
Water is de laatste jaren wellicht een van de meest besproken onderwerpen tijdens de Nederlandse zomers. Groot gebrek aan water tijdens de hete, droge zomers die de afgelopen jaren regelmatig voorkomen, of een overvloed aan regen tijdens de zomer van 2023. In de glastuinbouw is water in alle jaargetijden een punt van aandacht. Hoe krijgen planten in de kas eigenlijk water? Het antwoord op die vraag is nu te lezen op de publieke website van Glastuinbouw Nederland.

Verschillende manieren
Planten hebben water nodig om te groeien. Het ene gewas meer dan het andere. Voor elke plant geldt sowieso: niet te veel water, maar ook zeker niet te weinig. Voor elke teelt geldt dat telers zo zuinig mogelijk omgaan met hun gietwater en meststoffen. Om te bepalen hoeveel water een teler moet geven en hoe vaak gebruiken glastuinbouwbedrijven geavanceerde computers. Die zorgen er ook voor dat het water de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Er zijn verschillende manieren om de planten in de kas water te geven: via druppelaars, door beregening of een eb- en vloedsysteem. Welk systeem het beste is, hangt af van de manier waarop de planten groeien.

Lees hier meer over de verschillende watergiftsystemen in de kas op de publieke website.

Meer nieuws