Grenswaarden voor goed gietwater; tot welke waarde is hergebruik mogelijk?

Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Tot nu toe waren er geen grenswaarden bekend, op basis waarvan telers kunnen besluiten of recirculatie nog veilig is. Hierdoor wordt in een aantal gevallen voor de zekerheid het drainwater minder hergebruikt dan wellicht mogelijk is.

Logisch, want voor een economische bedrijfsvoering is het voor telers van belang dat zij geen teeltrisico’s lopen bij het terugdringen van emissie.

Project WaterWaarden
Binnen het project WaterWaarden is gezocht naar een oplossing. Het onderzoek richtte zich op de teelt van glasgroente op substraatmatten. Voor hen worden praktische criteria gegeven om daarmee te kunnen bepalen of water wel of niet veilig gerecirculeerd kan worden. Door kennis over de relevante stoffen en hun grenswaarden kan tijdig gesignaleerd worden of ingrijpen in de waterstromen nodig is. Mogelijk zijn lozingen niet nodig of kunnen er in het teeltproces maatregelen genomen worden zodat schadelijke niveaus niet bereikt worden.

Resultaat
Er wordt een handzaam overzicht van grenswaarden opgeleverd, waar druppelwater aan moet voldoen. Zodoende kunnen telers hun water zelf beoordelen door de kritische parameters voor hun bedrijf te volgen.

Het tijdig signaleren van kritische grenswaarden en aanpassen van de waterstromen op het bedrijf moeten ertoe bijdragen dat de teelt optimaal is met maximale recirculatie. Langduriger recirculatie op basis van feiten en minder op gevoel is hierdoor mogelijk.

Binnenkort wordt het resultaten opgeleverd. Deze komen dan tevens beschikbaar via deze site. Mede door bijdragen van het Productschap Tuinbouw en Grodan kan Groen Agro Control dit project uitvoeren.

Meer nieuws