Glastuinbouw Waterdag op 6 april 2017 in Bleiswijk

Veel telers houden zich bezig met de waterstromen op hun bedrijf. Zij brengen de lozingsstromen in beeld en er is onderzocht of het haalbaar is om met een collectief het lozingswater te gaan zuiveren, zodat de telers aan de komende zuiveringsplicht kunnen voldoen. In 2017 moeten alle glastuinbouwbedrijven die niet collectief gaan zuiveren een beslissing over hun aanpak nemen. Heeft u in beeld of uw bedrijf aan geldende en nieuwe regels voldoet? Weet u hoe u lozingen gaat verminderen om zo kosten voor zuivering te beperken? Ligt nullozing binnen bereik, en zo nee: hoe gaat u zuiveren?

Om glastuinbouwbedrijven te voorzien van relevante informatie organiseert Delphy op het Improvement Centre in Bleiswijk de Glastuinbouw Waterdag. Ondernemers met verschillende bedrijfstypen zullen er bruikbare informatie op kunnen doen: zowel groenten-, snijbloemen- als potplantenbedrijven, grondgebonden teelten en substraatteelten. Doordat STOWA (kenniscentrum van regionale waterbeheerders, zoals waterschappen) en toeleveranciers het evenement sponsoren, zijn er voor telers geen kosten aan verbonden. Aanmelden is wel verplicht.

Informatie op maat over zuiveringsoplossingenTelers die een inschatting willen ontvangen van de investeringen en jaarkosten van de beschikbare zuiveringsoplossingen, passend bij het lozingsprofiel van het eigen bedrijf, kunnen op het aanmeldingsformulier hun verwachte lozingsgegevens invullen. De informatie over passende zuiveringsoplossingen kunnen dan op de bedrijvenmarkt worden afgehaald.

Vraag het aan de handhaver
Naast de workshops is er gelegenheid om in tienminutengesprekken vragen te stellen over regelgeving en handhaving in de praktijk aan handhavers die ervaren zijn in de glastuinbouw.

Programma
14.00 uur Opening
14.30 uur Schoon oppervlaktewater: praktische oplossingen en voordelen voor bedrijven en de sector
14.50 uur Op naar de nullozing: lozingsbeperking zonder investeringen
15.00 uur Workshops (3 rondes)
18.00 uur Borrel met hapjes op de informatiemarkt

Workshops

  1. Update ontsmettingstechnieken: “oude” en “nieuwe” technieken
  2. Nullozing: hoe moet dat en wat kan er?
  3. Hoe kom ik tot een goede investeringsbeslissing voor de waterzuivering?
  4. Hogere natrium-tolerantie door voedingsgift naar plantbehoefte
  5. Hoe waterstromen in beeld brengen en omgang met bevoegd gezag
  6. Emissiemanagement en grondgebonden teelten
  7. Bezoek aan informatiemarkt en individueel overleg met leveranciers, waar u ook uw gepersonaliseerde informatie over zuiveringsoplossingen kunt krijgen.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 3 april via het aanmeldformulier.

Locatie
Delphy Improvement Centre: Violierenweg 3, 2665 MV Bleiswijk

Meer nieuws