Demonstratieproef Lisianthus “los van de grond” van start

De Lisianthus kwekers streven naar het gebruik van een duurzamere teeltsysteem. Door een teeltsysteem los van de grond te realiseren, kan een verregaande reductie van energie, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en water worden behaald. Binnen het project “Het Nieuwe Telen Lisianthus” is vorige jaren al veel ervaring opgedaan, dit jaar wordt een uitgebreide demonstratieproef gerealiseerd.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de opbouw van het duurzame teeltsysteem bij GreenQ. Het nieuw ingerichte teeltsysteem bestaat uit een gesloten vloer, welke is opgebouwd uit waterdicht gronddoek, lava, folie en antiworteldoek. Het systeem is voor zien van een irrigatiesysteem, waardoor het water bij vloed gelijkmatig omhoog zal komen. Hierdoor wordt ook maximale uniformiteit nagestreefd. Het drainwater wordt gerecirculeerd. De verwachting is dat door een waterzuiverende werking van het microleven in de lava van de vloer de waterkwaliteit voldoende goed zal blijven om 90% van het water te recirculeren zonder ontsmetting. Gedurende het onderzoek wordt het water nauwlettend in de gaten gehouden.

Op de foto ziet u hoe al proef wordt gedraaid met het opzetten van het water op de gesloten teeltvloer. Eind van de week wordt het gewas in soort cassettes (zie foto hieronder) op de teeltvloer geplaatst en gaat de proef echt van start!

Meer nieuws