Betrouwbaar watertransport met een PE-leidingensysteem

Dennis van Leijde (Revaho)

De drukleidingen zijn de hoofdslagaderen van het tuinbouwbedrijf. Ze worden gebruikt in water-, verwarming-, en koeltechnische installaties, bijvoorbeeld voor het transport van gietwater naar de teelt. Doordat in de loop van de jaren de kassen steeds groter zijn geworden, werden de volumes naar de kraanvakken ook groter en de leidingen in maat groter en langer. Al deze systemen liggen grotendeels ondergronds zonder dagelijks zicht erop. Voor de kweker is het van belang dat hij er vanuit kan gaan dat deze leidingen de bedrijfsvoering niet verstoren.

Doordat de PE-buis een taai en flexibel product is, kan deze in vele grondsoorten als leidingsysteem worden gebruikt. Kleine grondverplaatsingen kunnen met PE-buis worden opgevangen, waar andere leidingsystemen zullen breken.

PE is een natuurlijke grondstof zonder vervuilende toevoegingen, dus milieuvriendelijk en daardoor duurzaam en maatschappelijk verantwoord te gebruiken. PE-leidingen zijn bestand tegen stoffen, welke van natuur in de bodem voorkomen. Gietwateroplossingen met organische zuren, basen en zouten als wel organische oplosmiddelen zijn geen probleem.

Sterk en betrouwbaar
Waarom zijn leidingsystemen gemaakt van PE sterker en betrouwbaarder dan PVC leidingsystemen? De zwakke schakels in een PVC-leiding zijn de verbindingen, deze worden aan elkaar gelijmd. Het verlijmen van de buizen moet onder optimale omstandigheden gebeuren en omdat ze in de grond liggen en verwerkt worden kan niet altijd gegarandeerd worden dat het goed gaat. Omgevingstemperatuur, vochtigheid en ontvetten zijn essentieel voor een goede PVC-lijmverbinding. Daarnaast worden de PVC-buizen standaard aangeleverd in lengtes van vijf meter, PE-buizen daarentegen worden op lengtes van 10 meter of rollengtes van 50 dan wel 100 meter geleverd. Hierdoor is het aantal verbindingsmomenten minder en worden de risico’s sterkt gereduceerd.

PE-leidingen worden aan elkaar gesmolten. Deze verbindingstechniek is eenvoudig en veilig te maken door het gebruik van lastrafo's. Daar de trafo’s computergestuurd zijn, wordt tijdens de verwerking exact gemeten of  het materiaal juist verwerkt wordt. Als klap op de vuurpijl is de levensduur van PE-leidingen minimaal dertig jaar.

Keurmerk
Vanaf midden jaren negentig produceert Revaho PE-buizen met een keurmerk afhankelijk van het toepassingsgebied (o.a. tuinbouw, drinkwater, afvalwater en gastransport). De kwaliteitsontwikkeling van de PE-buizen, welke gevraagd wordt door de diverse sectoren (waterleidingbedrijven, elektriciteitsmaatschappijen en kabelbedrijven), geven een constante kwaliteitsnormcontrole, welke voor de tuinbouwsector ook wordt gebruikt.

PE is een flexibel product …

Meer nieuws