Ziektebeheersing in substraatloze teeltsystemen I

Beschrijving

Doel is strategieën te ontwikkelen die een duurzamer (milieutechnisch én economisch) en een robuuster alternatief zijn voor grondgebonden teelt. Het moet leiden tot ontwerpeisen voor ziektewerende, nuttige organismen en gewasgroei stimulerende substraatloze systemen en ziektebeheersingsstrategieën.

Resultaten

Sla
Bij Wageningen UR Glastuinbouw zijn in een speciaal daarvoor ingerichte kas met het Dry Hydroponics systeem vier teelten sla op water uitgevoerd. Daarbij zijn diverse behandelingen toegepast zoals het water koelen of verwarmen, verschillende pH of EC handhaven, verschillen in circulatie en stroomsnelheid van het water en ook het water beluchten of verrijken met zuurstof. Allereerst zijn de systemen getest door sla erop te zetten. Zowel de 1e als 2e slateelt verliepen erg goed. In krop- en wortelgewicht ontstonden er flinke verschillen. In de 3e en 4e teelt is het effect van verschillende behandelingen op de aantasting van sla door de toegediende schimmel Phytophthora onderzocht. Helaas waren de resultaten van de diverse behandelingen (Bacillus subtilis, Compete Plus en steriel Compete plus) dusdanig wisselend dat er geen harde uitspraken over gedaan kunnen worden. Op het gebied van de teelt is de nodige kennis opgedaan maar voor de ziektebeheersing blijkt dit allemaal niet zo eenvoudig te liggen als men zou wensen. Hiervoor is nog meer onderzoek nodig.

Chrysant
In de proeven met chrysant is een sterk positief effect gevonden van het aanenten van gezonde micro-organismen. In een van de proeven is waargenomen dat een infectie van Fusarium solani na verloop van tijd verdween – en in een vervolgteelt ook niet meer terugkwam. Dit effect leek sterker in basins waar was aangeënt met nuttige micro-organismen. Dit suggereert potentie voor weerbaarheid op basis van micro-organismen. Uit een brede monitoring van micro-leven in het water met behulp van DNA-technieken zien we dat er een grote diversiteit in het water te vinden is – honderden verschillende soorten bacteriën, waarvan een 15-tal in aantal domineren. Nog onbekende factoren kunnen de populatiedynamiek sterk veranderen.  Het onderzoek kon werken met 10 basins. Dit bleek onvoldoende herhalingen te kunnen geven om betrouwbare uitspraken te doen. De laatste maanden van 2014 werd gekeken naar verschillende rassen. Daaruit bleek dat er een groot verschil was in kwetsbaarheid van de rassen.

Projectnummer 14801
Startdatum 01-03-13
Einddatum 01-02-14
Afgerond Ja
Budget €125.726
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten ..

Handzame Nitraatmeting

Lopend

Beschrijving Doel van dit project is om een robuust en draagbaar meetapparaat te ontwikkelen dat langs elektronische weg, momentaan, snel, goedkoop en…

Lees meer