Onderzoek zuiveringstechniek in 2013

Jim van Ruijven (Wageningen UR Glastuinbouw)

Afgelopen jaar is gestart met het evalueren van waterzuiveringstechnieken voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit spuiwater van de glastuinbouw. Dit jaar vindt nader onderzoek plaats. Ook nieuwe technieken kunnen worden geëvalueerd.

Proeven 2012

In 2012 is gestart met het evalueren van waterzuiveringstechnieken voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit spuiwater van de glastuinbouw. Van drie technieken (ozon, en waterstofperoxide met midden en lage druk UV) is aangetoond dat 80% van de gewasbeschermingsmiddelen wordt afgebroken. Bij kortdurende belasting van een actief koolstoffilter achter een ozoninstallatie is 100% zuivering aangetoond.

Proeven 2013

Duurproeven koolstoffilter
Bij langdurige belasting van een koolstoffilter zal doorslag van gewasbeschermingsmiddelen optreden. In 2013 zal onderzocht worden hoe de effectiviteit van het koolstoffilter verloopt bij langduriger belasting, en wat de combinatie met geavanceerde oxidatie voor een effect heeft op effectiviteit en kosten. Dit onderzoek moet aantonen of het toevoegen van geavanceerde oxidatie voor het koolstoffilter financieel zinvol is.

Concentratiereeksen
De concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in het spuiwater kunnen behoorlijk fluctueren. Daarom zullen diverse technieken onderworpen worden aan testen bij verschillende concentraties gewasbeschermingsmiddelen. 

Nieuwe technieken
In 2013 zullen nieuwe technieken uit de waterzuiveringsindustrie geëvalueerd worden volgens de methodiek uit 2012 met Standaard Water. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij Jim van Ruijven van Wageningen UR Glastuinbouw.

Meer nieuws