Evaluatie zuiveringstechnieken spuiwater

Jim van Ruijven (Wageningen UR Glastuinbouw)

Gewasbeschermingsmiddelen afkomstig uit de glastuinbouw worden door waterschappen in concentraties aangetroffen die de waterkwaliteitsnormen overschrijden. Om dit probleem op te lossen en de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor de toelating van de middelen, is onderzoek uitgevoerd naar technieken die gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater van glastuinbouwbedrijven kunnen verwijderen.

In 2012 is door Wageningen UR Glastuinbouw voor vier zuiveringstechnieken onderzocht hoe goed zij in staat zijn om gewasbeschermingsmiddelen uit glastuinbouw spuiwater te verwijderen.

Hiervoor is Standaard Water (met hierin 12 actieve ingrediënten van gewasbeschermingsmiddelen) door de technieken behandeld en het verschil gemeten tussen concentraties in het influent en het effluent water.

Uit dit onderzoek blijkt dat drie geavanceerde oxidatie technieken (behandeling met ozon en behandeling met midden of lage druk UV in combinatie met waterstofperoxide) in staat zijn om 80% van de middelen te verwijderen. Toevoeging van een actief koolfilter achter de ozonbehandeling laat tijdens een korte testduur een verwijdering van 100% zien. In de geteste vorm laat elektrochemische flocculatie slechts een reiniging zien van 40%.

Meer nieuws