Komkommerbontvirus en recirculatie drainwater

Beschrijving

Het wordt steeds noodzakelijker om lozing van drainwater met nutriënten en eventueel gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Omdat komkommerbontvirus zich mogelijk via het water kan verspreiden zijn telers echter huiverig voor recirculatie van water.
In dit project wordt onderzocht of het mogelijk is om via ontsmetting het water voldoende veilig te kunnen hergebruiken.

Resultaten

Het wordt steeds noodzakelijker om lozing van drainwater met nutriënten en eventueel gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Om dit te bereiken wordt het drainwater van teelten die los van de ondergrond op verschillende substraten worden geteeld gerecirculeerd. In dit recirculatiewater kunnen bepaalde pathogenen (ziekteverwekkers) voorkomen. Komkommerbontvirus is daar mogelijk één van. Dit virus kan zeer gemakkelijk mechanisch worden overgedragen bij alle gewashandelingen maar ook via zaad.

In dit onderzoek is vastgesteld dat komkommerbontvirus via water kan worden verspreid. Lang voordat er symptomen op de plant verschijnen, kan deze verspreiding al plaatsvinden. Het virus is in de wortels gemiddeld 14 dagen eerder aan te tonen dan in de kop van de planten.Het is dus zaak om al het drainwater te ontsmetten om zo een verspreiding van komkommerbontvirus tegen te gaan. Daarnaast moet bij een teeltwisseling er voor worden gezorgd dat al het wortelmateriaal grondig wordt verwijderd.

Projectnummer 14200
Startdatum 01-11-10
Einddatum 31-12-11
Afgerond Ja
Budget €€ 56.263
Uitvoerder Overig
Document

Onderzoek en projecten teelt en bemesting

Handzame Nitraatmeting

Lopend

Beschrijving Doel van dit project is om een robuust en draagbaar meetapparaat te ontwikkelen dat langs elektronische weg, momentaan, snel, goedkoop en…

Lees meer