Zoetwaterbellen in zout grondwater

KWR Watercycle Research Institute

Op 21 februari 2013 wordt bij tomatenteeltbedrijf Prominent in ‘s-Gravenzande de installatie voor ondergronds bergen en terugwinnen van zoetwater officieel in werking gesteld. Met de ondergrondse opslag vergroten tuinders hun bergingcapaciteit van zoetwater.

De installatie is onderdeel van een pilot van KWR en wordt uitgevoerd binnen het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. De dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland, tevens bestuursvoorzitter van de Stichting Waterbuffer, zal de installatie officieel in werking stellen.  

De techniek van berging en terugwinning van water uit de ondergrond wordt al langer toegepast en staat bekend als Aquifer Storage and Recovery (ASR). Vernieuwend aan deze pilot is dat de opslag voor het eerst plaatsvindt in een brak/zout grondwatersysteem. Het grondwater in het Westland is brak/zout, dus de zoetwaterbel wordt aangelegd in zout grondwater. Een belangrijke vraag is dan ook hoe een stabiele zoetwaterbel te verkrijgen is met een goede waterkwaliteit.

Wilt u meer weten of wilt u ook met eigen ogen zien hoe de glastuinbouw optimaal gebruik maakt van regenwater om in de eigen waterbehoefte te voorzien? Lees dan hier verder.

Meer nieuws