Weerbaarder gewas door microbiologische reactor

In de glastuinbouw kampen telers met problemen op het gebied van wortelziektes. De pathogene organismen veroorzaken in de substraatteelt productieverlies. Om deze problemen tegen te gaan, worden verschillende strategieën gehanteerd, die op het uitschakelen van de gehele microbiologie zijn gericht. De Triton bioreactor bestrijdt niet alleen de pathogenen, maar zorgt eveneens voor een evenwichtige microflora in het systeem.

Gezonde microflora
In het reactorvat wordt door een geavanceerde regeling en slim samenspel van lucht, water en een samengestelde voedingsbodem een gezonde microbiologische populatie opgebouwd. Deze populatie wordt resident, wat betekent dat de microbiologie er goed gedijt en thuishoort.

Deze residente microflora, die voornamelijk uit bacteriën, schimmels en gisten bestaat, zorgt ervoor dat de organische vervuiling wordt ‘opgegeten’. Hierdoor hebben de niet-residente micro-organismen in het watergeefsysteem minder voeding. Zo krijgt bijvoorbeeld Agrobacterium rhizogenes, de bacterie die de crazy roots veroorzaakt, geen kans om te groeien. Er ontstaat een eigen afweersysteem tegen pathogenen.

Zuurstofrijk watergeefsysteem
Het resultaat is een gezonde wortelontwikkeling, waardoor het gewas minder vatbaar is voor ziekteverwekkers. Dit levert een belangrijke bijdrage aan een optimale productie. Bovendien wordt het water in de reactor, waar zich een aantal specifieke lagen filtermateriaal als drager van de biologie bevinden, verzadigd met zuurstof. Dat gebeurt door het water zowel van onder- als bovenaf te beluchten. Hierdoor komt er veel zuurstof in het watergeefsysteem.

Door het verwijderen van biologisch afbreekbaar materiaal uit het water, wordt er ook minder zuurstof verbruikt door de microbiologie in het watergeefsysteem. Hierdoor blijft er meer zuurstof over bij de druppelaars en is een zuurstofrijk wortelmilieu gewaarborgd. Dit zorgt voor een betere plantgroei en daardoor een weerbaarder gewas.

Praktijkervaringen
De microbiologische reactor Triton is ontstaan uit een samenwerking tussen watertechnologen van Aqua-Terra Nova in Naaldwijk en filtratiespecialisten van Moor Filtertechniek in Maasdijk. Het afgelopen jaar is de installatie onder andere uitgebreid getest op teeltbedrijven voor aubergines en tomaten. Praktijkervaringen zijn een veel betere waterkwaliteit, een natuurlijk groeiend wortelgestel en een weerbaarder gewas door een evenwichtige microflora in het watergeefsysteem. Bij inzet van meerdere bestrijdingsstrategieën, zoals inzet van oxiderende biocides, gaf de bioreactor op deze teeltbedrijven het beste resultaat. Naast de toepassing in de substraatteelt is de installatie geschikt voor teelten waar problemen zijn met de waterkwaliteit.

Meer nieuws