Vooruitgang proef Chrysantenteelt op water

Het team bij Jan Kreling en Peter van de Werken, dat actief betrokken is met de teelt op water, heeft met een enorme inspanning vooruitgang geboekt. De teelt die nu bijna oogstbaar is, heeft heel veel leermomenten opgeleverd. Het ging dus niet zoals het moest, maar nu lijkt de teelt haar herstellend vermogen te tonen.

Van de nu bijna oogstbare teelt zal maar een gedeelte van de takken te verkopen zijn. De teelt die nu ongeveer vier weken staat te groeien staat er gewoon goed op. De verwachtingen zijn dat hiervan de takkwaliteit minimaal vergelijkbaar is met de grondteelt.  

Het water waar de wortels in hangen ruikt nu weer als water. Dat was een paar weken terug niet het geval. Een soort verslijming in het water had tot gevolg dat de wortels niet goed water en nutriënten konden opnemen. Dit samen met onder andere de hoge temperatuur, het lage zuurstofgehalte in het water en de pH-sturing veroorzaakten een zwakke plant.

Stap voor stap zijn de veroorzakers van de slechte groeiomstandigheden geneutraliseerd. Met verschillende filters en op meerdere manieren is het water gezuiverd. Het zuurstofgehalte in het water is mede op peil gebracht met een vijversproeier en de pH is nu stabieler.

In beide bassins bevindt zich nu een deel waar de wortels niet in een laag van ongeveer 15 cm water hangen, maar op een plaat met doek liggen waarover water stroomt, een soort NFT. In de jongste teelt staat deze netjes te groeien (rechts op de foto), maar de chrysanten die met hun wortels in een laag water hangen staan er duidelijk beter op (midden en links op de foto). Ook zijn er proeven genomen met verschillende stroomsnelheden van het water in de basins. In Bruchem is veel geleerd en vooruitgang geboekt. Het project loopt nu zeven maanden van in totaal twee en een half jaar.

Meer nieuws