Vergeling van de tweede teeltronde chrysant op water

Op 1 juli is (door Wageningen UR Glastuinbouw) de tweede teeltronde gestart van chrysant op water. Bijna twee weken na de start begon het gewas in een aantal van de teeltvakken echter geel te zien. Na uitsluiten van een aantal mogelijke oorzaken, bleek een oplopend zinkgehalte de oorzaak te zijn van de geelkleuring.

In de kas wordt in 10 teeltvakken/bakken, met elk een eigen behandeling, onderzoek gedaan naar de teelt van chrysant op water. In een aantal teeltvakken verkleurde het gewas in meer of mindere mate, in andere teeltvakken bleef het jonge gewas goed op kleur. In eerste instantie werd de oorzaak niet gezocht in het oplopende zinkgehalte. De hoeveelheid zink lag namelijk nog ver onder de grenswaarde welke was vastgesteld in eerdere proeven met teelt van chrysant op water. Toen ging het echter om een ouder gewas, nu liep het zinkgehalte op in de eerste paar weken van de teelt. Blijkbaar is het jonge gewas, bij teelt op water, gevoeliger voor een oplopend zinkgehalte. Het gewas heeft inmiddels behoorlijk te leiden gehad, ook de wortelgroei van de betreffende teeltvakken is fors achtergebleven in groei.

De komende dagen zal hard gezocht worden naar de bron van zinkafgifte. Daarnaast zal gekeken worden in hoeverre het gewas in staat is te herstellen. Na een aantal weken zal deze teeltronde worden afgebroken; vergelijken van de verschillende behandelingen in de verschillende teeltvakken is onmogelijk geworden.

Meer nieuws