Uitvraag verlengen maatwerk brijnlozing door DCMR Milieudienst Rijnmond

Eind september heeft DCMR Milieudienst Rijnmond heeft een brief verstuurd naar glastuinbouwbedrijven in hun werkgebied inzake brijnlozing. In die brief worden telers erop gewezen dat het na 1 juli 2022 niet meer is toegestaan zonder een geldige maatwerkbeschikking brijnwater te lozen. Dit maatwerk kan tot uiterlijk 1 november a.s. worden aangevraagd.

De brief kunt u downloaden onderaan dit bericht. Als bijlage bij de brief is een formulier toegevoegd waarmee de nieuwe maatwerkbeschikking kan worden aangevraagd. Deze aanvraag dient vóór 1 november a.s. door DCMR te zijn ontvangen. Is die dan niet in het bezit van DCMR , dan gaat het ervan uit dat u geen brijn (meer) loost op de bodem. Blijkt bij een bedrijfsbezoek dat er toch brijnlozing plaats vindt, dan bent u in overtreding en zal men handhavend optreden, waarbij de lozing moet worden beëindigd.

Bevindt u zich in het werkgebied van DCMR en heeft u het verzoek tot verlenging van het maatwerk voor brijnlozing nog niet ingevuld en verstuurd, dan is ons advies dit alsnog te doen en het ingevulde formulier vóór 1 november a.s. terug te sturen naar info@dcmr.nl of anders naar het postadres op de brief. 

Bij de laatste vraag op het formulier over uw inspanningsverplichting/onderzoek naar een alternatief voor omgekeerde osmose kunt u aangeven dat u via de Stichting Kennis in je Kas (KIJK) deelneemt aan het onderzoeksprogramma Glastuinbouw Waterproof waarin dit onderzoek naar alternatieven plaatsvindt.

Een nieuw maatwerkbesluit heeft een geldigheidsduur van 18 maanden. Zoals u weet staat omgekeerde osmose onder druk en men wilde geen langere periode voor het maatwerk aanhouden. Wij blijven met DCMR in gesprek over dit onderwerp en houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen.

Heeft u inhoudelijke vragen over dit bericht, dan kunt u contact opnemen met Guus Meis (beleidsspecialist Water & Omgeving).

Meer nieuws