Tweede teelt op water wordt geoogst

De tweede teelt chrysanten op water wordt deze dagen geoogst. Het gewas, Delianne en Euro, is goed gegroeid en heeft een prima kleur. De laatste weken van de teelt daalde de pH. Tot nu toe blijft de pH-sturing lastig in het systeem. Het water in de bassins is niet meer rood gekleurd van het ijzer, maar wateranalyses geven wel aan dat er voldoende ijzer in het water aanwezig is.

Op de foto hiernaast is het gewas te zien. Links de tweede teelt, rechts de derde teelt.

Gedurende de eerste teelt zijn veel puntjes misgelopen, maar het iets ongelijke gewas was hard, had een mooie kleur groen en daarnaast een vergelijkbaar vaasleven met de normale teelt. De teelt duurde uiteindelijk wel enkele dagen langer. De oogst ging niet gemakkelijk, maar dat was verwacht.

De derde teelt is beworteld onder folie, wat los van de stekjes over het bassin lag, waardoor het klimaat onder het folie zo gelijkmatig mogelijk was. Na ongeveer vijf dagen is het folie verwijderd. De temperatuur is enkele keren in de bewortelingsfase te hoog opgelopen. Het overzetten, na ongeveer twee weken, van de bewortelingsruimte naar het groeibassin duurde twee dagen. Opmerkelijk is dat de chrysantenwortels nu meer pennen hebben. Waarschijnlijk komt dat door de beschadiging tijdens het overzetten. Of dit gevolgen heeft voor de te oogsten takken, zal de toekomst leren.

Er zijn enkele 'zwarte planten' gesignaleerd, de pH was enkele dagen geleden gedaald naar 4,2 maar is nu weer 5,1. Met een doseerpompje wordt iedere dag MAP gedoseerd, met tot nu toe goede resultaten. Met de microscoop zijn interessante waterbewoners gezien, namelijk radardiertjes, saprofytische aaltjes en een soort pantoffeldiertje. Ook kleven er kleine bolletjes aan de worteltjes, het zijn doorzichtige eencellige organisme. Bolletjes zijn in een eerdere proef met lisianthus waargenomen. Toen gaf het geen schade. Op de foto hieronder zijn de wortels van de derde teelt te zien.

Vierde teelt
De vierde teelt komt deze dagen in de bewortelingsruimte, welke nu voorzien is van een koelmogelijkheid. Dit voorkomt te hoge temperaturen, wat positief is voor het vervolg van de teelt en de kwaliteit van de takken.

Meer nieuws