Start Praktijknetwerk recirculatie Potorchidee

Ervaring opdoen in recirculatie is voor de potorchidee van groot belang om te kunnen voldoen aan de komende emissienormen met betrekking tot lozingen in oppervlaktewater en/of riolering. Zes telers willen hier tijdig ervaring mee opbouwen en starten een praktijknetwerk onder begeleiding van LTO Groeiservice.

De orchideeënteelt is tot nu toe vanwege de gevoeligheid van het gewas uitgesloten van de verplichting om tot hergebruik over te gaan. Wanneer (naar verwachting per 1 januari 2013) de emissienormen wettelijk van kracht worden, moet echter ook de emissie van nutriënten vanuit de potorchideeënteelt de komende jaren steeds verder worden beperkt.

Zes telers hebben van het voorjaar de handen ineengeslagen en vormden een praktijknetwerk om ook in de nabije toekomst een duurzaam product te kunnen produceren. Naast een eigen bijdrage hebben ze hiervoor subsidie ontvangen via de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. LTO Groeiservice is procesbegeleider en als adviseur/onderzoeker is Wageningen UR Glastuinbouw betrokken.

Emissie vanuit de potorchideeenteelt
Uit emissieonderzoek is gebleken dat niet (geheel) recirculerende bedrijven veel meer stikstof lozen dan de komende emissienorm van 300 kg N/jaar. Lozingen van 600 tot 800 kg N/ha/jaar komen voor bij niet-recirculerende bedrijven. Telers die hergebruiken kunnen de emissie fors terugbrengen. De emissienorm daalt van 300 kg N/ha/jaar via 200 kg N/ha/jaar in 2015 naar 150 kg N/ha/jaar in 2018. Om aan de emissienormen te kunnen voldoen lijkt hergebruik van drainwater noodzakelijk.  

Knelpunten inventarisatie hergebruik
Binnen de potorchidee is hergebruik lastig vanwege de gevoeligheid van het gewas en de verschillende teeltfase, welke elk beschikken over een eigen voedingsrecept. Daarnaast hebben we in deze teelt te maken met verschillende teelttechnieken tussen de bedrijven. Denk hierbij aan verschillen in gebruik type substraat, materiaal tafels, manier van hergebruik (per teeltfase, centraal of een variant daarop), teelttoepassingen als een potkraag enz.

Uit de inventarisatie naar de knelpunten bij emissiebeperking in de potorchideeën (afgerond in het voorjaar van 2012) is gebleken dat onvoldoende kennis en ervaring aanwezig is omtrent de mogelijkheden om de diverse voedingselementen te hergebruiken. Uit welk percentage drainwater mag het gietwater maximaal bestaan? Welk element loopt op en wanneer kan dat tot schade leiden? Wat is de maximale EC die het gewas kan hebben? Veel telers hebben hier hun eigen ideeën over.

Praktijknetwerk recirculatie Potorchidee
Het Praktijknetwerk recirculatie Potorchidee start in oktober voor de periode van 2 jaar. Door kennis en ervaring te delen hopen de telers het hergebruiken van drainwater verder te kunnen optimaliseren. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende teelttechnieken en toepassingen tussen de bedrijven.

Doel is te komen tot een bedrijfsspecifieke strategie voor emissiebeperking (waterplan). Via het netwerk en de communicatiekanalen van LTO Groeiservice wordt de kennis verder verspreid.

Meer nieuws