Project aanpak biofilm komt in afrondingsfase

Jan van Staalduinen

Sinds het voorjaar van 2019 test Wageningen University & Research samen met KWR verschillende methoden waarmee telers biofilm in hun waterleidingen kunnen bestrijden. De proeven vinden plaats in een zelf ontwikkelde proefinstallatie volgens een nauwkeurig omschreven protocol. Onderzoeker Jim van Ruijven meldt dat de testfase deze maand afloopt. In maart worden de resultaten gepubliceerd.

De aanleiding voor en opzet van de proef zijn uitgebreid beschreven in het bericht dat op 13 februari is gepubliceerd op de website van Glastuinbouw Waterproof (zie bijlage). Van Ruijven plaatst hierbij de kanttekening dat één van de vijf oorspronkelijke projectpartners zich korte tijd later terugtrok. De vacante plaats is vrijwel direct ingenomen door een andere toeleverancier.

Vijf methoden
Op de proeflocatie in Bleiswijk staan drie identieke opstellingen gebroederlijk naast elkaar. Twee voor een bepaling van de effectiviteit van een behandeling en één voor een referentiemeting zonder behandeling. “In deze opstelling testen we vijf systemen of producten die biofilm chemisch of fysisch/mechanisch bestrijden”, licht de onderzoeker toe. “De uitkomsten kunnen telers helpen om betere of beter gefundeerde keuzes te maken voor hun waterbehandeling.”
De vijf onderzochte bestrijdingsmethoden en bijbehorende projectpartners zijn:

  • Oxyl-Pro S van Cindro
  • Ultrasone waterbehandeling van Advanced Waste Water Solutions/PureBlue
  • Aqua 4D elektromagnetische behandeling van Planet Horizons Technologies
  • Chloordioxide (SureFlow) van CH2O
  • Antibacteriële polyethyleen leidingen van MVP Starmaker

Samenstelling biofilm
“Ik kan op voorhand zeggen dat wij behoorlijke verschillen zien”, zegt Van Ruijven. Over de precieze aard en omvang daarvan laat hij zich echter niet uit. “Ten eerste omdat er nog enkele weken wordt doorgetest, ten tweede omdat KWR in januari/februari de verzamelde watermonsters gaat analyseren op bacteriële samenstelling. We zijn namelijk ook benieuwd naar de precieze samenstelling van de biofilm en naar de eventuele invloed daarop van specifieke behandelingsmethoden”, vervolgt hij. “Waarschijnlijk rondt KWR dit onderzoek in februari af en kunnen we de resultaten in maart presenteren. Telers moeten dus nog even geduld hebben.”

Uitvoeren tests
De testinstallatie blijft in ieder geval het eerste half jaar van 2020 nog beschikbaar voor het uitvoeren van tests met installaties van andere toeleveranciers. Bij interesse voor het uitvoeren van een dergelijke test kan contact worden opgenomen met Jim van Ruijven.

Meer nieuws