Pilot vergroot zoetwaterbeschikbaarheid voor tuinder

KWR Watercycle Research Institute

Tomatenteeltbedrijf Prominent in ’s-Gravenzande heeft vandaag een innovatieve installatie voor ondergronds bergen en terugwinnen van zoetwater in gebruik genomen. De installatie is onderdeel van een pilot van KWR Watercycle Research Institute, B-E De Lier en Prominent, die wordt uitgevoerd binnen het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. Het doel is de zoetwaterbeschikbaarheid voor tuinders te vergroten en wateroverlast tegen te gaan.

Michiel van Haersma Buma, bestuursvoorzitter van de Stichting Waterbuffer, heeft op 21 februari 2013 tijdens een feestelijke opening bij tomatenteeltbedrijf Prominent de installatie in werking gesteld. Dit deed hij onder toeziend oog van tientallen aanwezigen uit de tuinbouwsector, het bedrijfsleven en de watersector. Naast de doelstellingen van de pilot en de werking van ondergrondse waterberging, zijn de doelstellingen van de Stichting Waterbuffer toegelicht.

Ondergrondse waterberging
In de pilot wordt onderzocht of het mogelijk is om het neerslagoverschot van het najaar en de winter te gebruiken en dit tijdelijk ondergronds te bergen, zodat de tuinder in tijden van watertekort (voorjaar/zomer) dit zoete water kan oppompen en gebruiken in de kas.

De techniek van berging en terugwinning van water uit de ondergrond staat bekend als Aquifer Storage and Recovery (ASR). In deze pilot wordt een systeem getest, waarbij  water op verschillende diepten in een zandvoerende laag in de ondergrond wordt geïnjecteerd en gewonnen. Van een kasdekgebied van 27 hectare wordt al het regenwater opgevangen en grotendeels geïnjecteerd in de ondergrond. Omdat het gebied zout grondwater heeft,  is een belangrijke onderzoeksvraag wat er gebeurt met het zoete water in het zoute grondwater. Een kleinschalige pilot bij een kweker in Nootdorp heeft in het eerste jaar goede resultaten opgeleverd. Hier bleek dat een aanzienlijke hoeveelheid zoetwater uit de ondergrond kan worden teruggewonnen.

Stichting Waterbuffer
De Stichting Waterbuffer is recent opgericht – op initiatief van Kennis voor Klimaat en partijen in de Zuidwestelijke Delta – en richt zich op het bevorderen van de toepassingsmogelijkheden van ondergrondse opslag van water ten behoeve van de zoetwatervoorziening voor de land- en tuinbouw, natuur, stedelijk gebied en industrie.

KWR Watercycle Research Institute
KWR is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut dat met toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de watercyclus, bijdraagt aan de beschikbaarheid van voldoende, veilig en schoon water.

Kennis voor Klimaat
Kennis voor Klimaat is een onderzoeksprogramma waarin kennis en diensten worden ontwikkeld, die nodig zijn om de investeringen in ruimte en infrastructuur, die de komende 20 jaar zijn voorzien, te beoordelen op klimaatbestendigheid en zo nodig aan te passen.

Meer informatie
Zie www.kwrwater.nl/zoetinzout voor meer informatie over deze en andere zoetwaterpilots bij tuinders. Volg de ontwikkelingen op de voet via het weblog van onderzoeker Koen Zuurbier:  www.kwrwater.nl/zoetinzout/blog/westland.

Meer nieuws