Optimale vorm van teelt chrysant op water

Voor chrysant op water lopen momenteel twee onderzoeken parallel aan elkaar. Een onderzoek loopt bij Wageningen UR Glastuinbouw; hier wordt met name gekeken naar de interacties in het micro-leven in het water en specifiek om de wortel. Daarnaast wordt bij Kreling Chrysant in de praktijk onderzoek gedaan naar de teelt van chrysant op water. Hier wordt naast teelt in een bak ook geteeld op een nieuw aangelegd wortelsproeisysteem. Daarnaast is hier veel aandacht voor de verschillende rassen en hun eventuele geschiktheid voor deze nieuwe manier van telen. Tussen deze twee projecten is de nodige afstemming om zo te komen tot een optimale vorm van teelt van chrysant op water.

Inloopmiddag bij Kreling Chrysant
Op dinsdag 17 maart 2015 is bij Kreling Chrysant in Bruchem van 15.00 tot 17.00 uur een inloopmiddag om de proef chrysantenteelt op water te bezoeken. Er staat een mooie teelt met een kleine rassenproef en er staat een teelt op een nieuw aangelegd wortelsproeisysteem, ook met een kleine rassenproef. Een ieder is van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk. Het adres is: Sarskampseweg 4 in Bruchem.

Onderzoek bij Wageningen UR
Binnen Glastuinbouw Waterproof loopt er bij Wageningen UR een proef naar de teelt van chrysant op water. Vorige maand bent u op de hoogte gebracht over de verandering in proefopzet in 2015 ten opzichte van 2014. Doel in 2015 is om meer inzicht te krijgen in het ontstaan en het verloop van een fusarium aantasting en op de mogelijkheden om deze aantasting te voorkomen.

Inmiddels staan in elk bassin 8 bakken. Twee van de bakken worden gebruikt om het oppervlak van het water te bestuderen. Is dit een bron van besmetting? Vier bakken zijn om te bepalen of een actief bioleven de planten kan beschermen tegen een besmetting met Fusarium solani. Hiervoor zijn de middelen Compete Plus (CP), Mycostop (M), Rhizovitaal (R) en Trianum*P (T) in deze bakken gebracht. Na een week, toen de wortels in het water hingen is Fusarium solani toegediend. Er zijn ook twee controle bakken, één besmet met F. solani en één zonder besmetting. Op 26 februari was de ontwikkeling van de stekken en de wortelgroei in alle bakken goed.

Meer nieuws