Ook in tweede teeltjaar geen nadelige effecten hergebruik drainwater bij amaryllis

Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw)

In het onderzoek naar hergebruik van drainwater bij amaryllis zijn in het tweede teeltjaar ook geen betrouwbare productieverschillen gevonden tussen de behandelingen met en zonder hergebruik van drainwater. Tot voor kort werd weinig drainwater hergebruikt in de teelt van amaryllis in de praktijk vanwege sterke vermoedens van groeiremmende stoffen in het drainwater.

In het onderzoek worden drie recirculatiebehandelingen met elkaar vergeleken:

  • hergebruik van drainwater ontsmet met UV;
  • hergebruik van drainwater behandeld met geavanceerde oxidatie (=toediening waterstofperoxide voordat drainwater door UV-ontsmetter gaat);
  • een controle behandeling zonder hergebruik van drainwater.

De recirculatiebehandelingen gingen mei 2013 van start en gaven in het eerste teeltjaar geen verschil in productie. In het eerste en tweede teeltjaar zijn ook geen nadelige effecten op de gewasgroei geconstateerd.

Vier amaryllistelers en teeltadviseur Jan Overkleeft beoordeelden tweewekelijks de stand van het gewas. Zij zagen geen nadelige effecten van het hergebruik van drainwater op de gewasgroei. Bij de vakken met kleine bollen was eerder een tendens naar een betere stand van het gewas bij de twee behandelingen met hergebruik van drainwater.

Bij de cultivar Mont Blanc was wat minder roodverkleuring en bij Red Lion wat minder witverkleuring in het blad dan bij de controlebehandeling zonder hergebruik van drainwater.

Meer nieuws