Onderzoek recirculatie drainwater Amaryllis

Helma Verberkt (LTO Groeiservice) en Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw)

In de amaryllisteelt wordt nog weinig gerecirculeerd vanwege het sterke vermoeden dat in drainwater van amaryllis groeiremmende stoffen aanwezig zijn. Om te kunnen voldoen aan de nieuwe emissiedoelstellingen in de nabije toekomst moet in de toekomst bijna al het drainwater gerecirculeerd worden. Daarom wordt op verzoek van de landelijke commissie Amaryllis van LTO Groeiservice onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van groeiremming bij recirculatie bij amaryllis.

In een proef wordt onderzocht of met hergebruik van drainwater dat ontsmet wordt met een combinatie van UV én waterstofperoxide hetzelfde teeltresultaat bereikt kan worden als zonder recirculatie van drainwater. De verwachting is dat de combinatie van UV en waterstofperoxide groeiremmende stoffen in het drainwater afbreekt. In een derde behandeling wordt drainwater gerecirculeerd met alleen UV-ontsmetting om na te gaan of dit mogelijk al voldoende is om groeiremming te voorkomen. De proef wordt uitgevoerd op kleikorrels en op perliet wat al gedurende drie jaar als teeltsubstraat in gebruik was voor eerder onderzoek bij amaryllis. In de proef staan twee cultivars: Red Lion en Mont Blanc.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Improvement Centre in samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw, Groen Agro Control, teeltadviseur Jan Overkleeft en de BCO Amaryllis, die elke twee weken de groei van het gewas volgen. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, Samenwerken aan Vaardigheden en het ministerie van Economische Zaken. Er is nog geen financiering voor voortzetting van het onderzoek na het eerste teeltjaar. Omdat de bollen in de praktijk drie tot vier jaar vast staan in de grond, is het voor de amaryllistelers wel belangrijk om het onderzoek in 2014 en 2015 voort te zetten. Door het wegvallen van het PT moeten nu andere bronnen van financiering gevonden worden.

Meer nieuws