Enorme verschillen bij Chrysant op water

Een paar chrysantensoorten springen er duidelijk bovenuit in het onderzoek Chrysant op water, maar andere soorten 'zakken finaal door het ijs' en weer andere soorten zitten er tussenin. Het groeien op water is een andere tak van sport dan de traditionele chrysantenteelt.

Een ambitieus teeltsysteem waarmee emissiewinst te behalen is, zou op basis van een deel van het assortiment gewoon geen bestaansrecht hebben. Gelukkig worden ongeveer 50 soorten getest. Een aantal soorten lijkt het bestaansrecht op dit moment wel aan te tonen. De bijvangst van het onderzoek naar zo’n teeltsysteem (productieverhoging) zou het voor het vak mogelijk moeten maken de investering te bekostigen, maar dan moet wel worden voldaan aan criteria als robuustheid en risicobeheersbaarheid.

Waar de marathon wordt gedomineerd door één land en de sprint door een ander land, is genetica een belangrijke oorzaak. Het lijkt dat daar, in de genetica, een oplossing ligt om tot jaarrond telen van chrysanten op water te komen. Het is aan de veredelaars of zij dit mee willen nemen in hun pakket aan eisen bij het kruisen en selecteren.

Meer nieuws