Eerste teeltronde chrysant op water in Bleiswijk afgerond

Margreet Schoenmakers (LTO Glaskracht Nederland)

De eerste teelronde “chrysant op water” in Bleiswijk is afgerond. Warm water blijkt een duidelijk negatief effect te hebben op de teelt. Op 1 juli is de tweede teeltronde gestart en wordt verder onderzocht hoe in het substraatloze teeltsysteem ziekten zijn te beheersen en uitval is te voorkomen.

 

Onderzoek binnen pps Glastuinbouw Waterproof
Binnen de pps Glastuinbouw Waterproof loopt bij Wageningen UR Glastuinbouw het project “Ziektebeheersing in substraatloze teeltsystemen”. Dit onderzoek heeft als doel de teelt van chrysant op water verder te optimaliseren. Onderzoek naar onder meer ziektebeheersingsmaatregelen en strategieën voor substraatloze teelt is hard nodig om uitval in de chrysantenteelt te voorkomen. Onderzoeksvragen welke afgelopen jaar boven kwamen bij de teelt van chrysant op water in het demonstratieproject bij Kreling BV te Bruchum, worden binnen dit project waar mogelijk beantwoord.

Op 15 april was de eerste teeltronde chrysant bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk op water gezet. De teelt van twee cultivars, Euro en Delianne, vindt plaats in verschillende bakken. In de bakken wordt gewerkt met verschillende watertemperaturen en een deel van de bakken zijn behandeld met aanenting van micro-organismen door 25g wortels afkomstig van Kreling in de bakken te hangen. Daarnaast is Compete plus (500ml per bak) toegediend in een deel van de bakken.

Resultaten
Warm water heeft een duidelijk negatief effect op de teelt. Hierbij is nog niet de uitval gezien zoals vorig jaar bij het demonstratieproject “teelt op water”. Verwarmde bedden (28oC) geven over het algemeen een lager versgewicht van de stelen en geven over het algemeen een slechter wortel kwaliteit.  Het is nog niet duidelijk of de aanenting effect heeft op de kwaliteit.  Het is nog niet duidelijk of Compete Plus effect heeft op de kwaliteit.

1 juli nieuwe teeltronde ingezet
De volgende teelt is voortgezet met het water zoals het er nu is – met een verse aanenting vanuit het bedrijf van Kreling. De ziektedruk zal in de huidige teelt dus een stuk hoger liggen.

Lees hier meer over de eerste resultaten.

Meer nieuws