Eerste en tweede teelt chrysant op water

Tycho Vermeulen (WUR Glastuinbouw)

Begin dit jaar is bij Jan Kreling uit Bruchem 800 m² chrysanten op water aangelegd. De chrysanten hangen direct met de wortels in het water – zonder tussenkomst van enig substraat.

De eerste teelt; kennis water-biologie
De eerste ronde kwamen allerhande technische knelpunten naar voren, en met een zeer actief team vanuit River Flowers, Revaho, WUR-Glastuinbouw, DLV-Plant, Has Den Bosch en natuurlijke Kreling zelf is er veel werk verzet om elke keer de problemen de baas te worden. Door het (onbedoeld) inlaten van slootwater werd het systeem een waar ecosysteem. Na een flinke pythium aanval gevolgd door een chemische correctie wisten we de eerste teelt nog te redden. Toen de ziekte bedwongen was heeft Peter van de Werken – met een microscoop ter hand – enkele interessante ontdekkingen gedaan en onze kennis over de water-biologie flink verbreed. Aquatisch ecologen konden ons gelukkig melden dat al het leven wat we op en tussen de wortels zagen duidt op een ‘gezonde sloot’.

Tweede teelt; voedingsopname en zuurstofverdeling
Inmiddels staat de tweede teelt er al een stuk beter bij dan de eerste. Zoals ook destijds in Bleiswijk zit er veel groei in het systeem. Toch zijn er nog een aantal knelpunten te overkomen rond zuurstofverdeling in het water en terugkerende problemen met voedingsopname die lastig te verklaren zijn gegeven de overmaat aan elementen.

Komende ronden; zuurstofverdeling en bio-leven
De eerste en tweede teelt heeft laten zien hoe belangrijk het is om de ontwerpeisen nauwkeurig te volgen. De komende ronden zullen we deze eisen wat betreft zuurstofverdeling en het bio-leven verder moeten leren.

Meer nieuws