Een nieuwe kijk op voeding

Binnen het glastuinbouwwaterproof substraat project, zoals dat in 2012 is afgerond, is al uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden om anders om te gaan met voeding om naast teeltoptimalisatie ook hergebruik te optimaliseren. Voor een maximale productie met een optimale kwaliteit is een nieuwe aanpak voor de bemesting noodzakelijk. Doel is dat de plant de optimale hoeveelheid opneemt in de vruchten en in het gewas. Momenteel wordt deze nieuwe kijk op voeding steeds meer praktisch toepasbaar gemaakt.

Laboratoria en adviseurs nemen dit steeds meer mee in hun advies en productaanbod. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe pakket OpnameAnalyse van Groen Agro Control.

Beperking van de traditionele methode
Met de traditionele methode wordt de meststofgift gestuurd op basis van de streefcijfers in de mat. Bij overschrijding van een grens wordt de gift aangepast. Dit gaat goed als de plant en het wortelgestel gezond is en het klimaat ook goed is. Echter, met de traditionele methode wordt bij onbalans een te hoge concentratie in de mat vaak veroorzaakt door een te lage nutriëntenopname door de plant en omgekeerd. Gevolg is dat de concentratie in de druppeloplossing verkeerd wordt aangepast. Pas bij onvoldoende groei of gebrek verschijnselen wordt dan vaak te laat een blad-analyse of een plantsap-analyse uitgevoerd. Dat geeft echter geen inzicht in hoeveel de plant op dat moment daadwerkelijk opneemt.

Meer halen uit de bestaande voedingsanalyses
De nieuwe methode worden aanpassingen van de gift, mede gebaseerd op de plantopname! De gift is daarmee direct gekoppeld aan de groei en opname van het gewas. De berekende opname van  elementen wordt   bepaald op basis van wekelijkse analysegegevens van drain- en druppelwater. De waarden van de opname worden vergeleken met bekende streefcijfers van de elementen in het gewas. Hierdoor kan gestuurd worden op de juiste behoefte van de plant.

Meer inzicht in meststoffenopname geeft mogelijkheden om te sturen op gezonde groei, produktie maar ook op kwaliteit van vruchten bijvoorbeeld. Hierdoor kan een weerbaarder gewas en wortels worden gerealiseerd, waardoor ziekten kunnen worden voorkomen. Daarnaast kan deze manier van kijken naar voeding helpen om de recirculatie te optimaliseren. Wanneer hierdoor de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen verder kunnen worden beperkt.

Lees meer over het pakket  OpnameAnalyse.

Meer nieuws