Derde teelt “chrysant op water” toont groeiachterstand

Op 31 juli was een nieuwe teelt “chrysant op water” gestart in de proefkas van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. In deze teelt wordt in verschillende teeltbakken chrysant op water geteeld. Nog geen maand later zijn er al zeer duidelijke verschillen te zien tussen de diverse behandelingen. De groeiachterstand binnen de bakken waar het water is aangeent met water afkomstig van Kreling is aanzienlijk. In deze bakken blijken de wortels sterk aangetast te zijn (zie foto). Deze achterstand zullen de planten gedurende de rest van de teelt waarschijnlijk niet meer inhalen.

De aanenting, afkomstig van de teelt op water bij Kreling, is hergebruikt water. Dit water is bij het praktijkbedrijf regelmatig behandeld met waterstofperoxide. Niet alle organismen zijn even gevoelig voor peroxide, zodat er een selectie ontstaat. Over het algemeen zijn oomyceten gevoelig (pythium, phytophthora), gevolgd door bacterien, terwijl de schimmels minder gevoelig zijn. Waar in de vorige teeltronde de aanenting nog niet tot een duidelijke vermindering van de groei leidde, is dat nu duidelijk wel het geval. In 3 van de aangeënte bakken is Compete plus toegediend, dit lijkt een licht positieve werking te hebben ten opzichte van de teelt met achterstand. De teelten in bakken met schoon water geven het beste resultaat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat bioleven zich hier slechts kort kan opbouwen en er minder pathogenen in het water zitten.

Één teeltvak heeft nog duidelijk last van zinkschade. De vorige teeltronde was eerder afgebroken vanwege de zinkschade. In de overige teeltvakken is dit nu goed onder controle. Aangezien het zink afkomstig bleek van de rubbere bekleding van de bakken, wordt de hoeveelheid zink in het water regelmatig gecontroleerd en de bemesting op aangepast. Het is ondoenlijk de bekleding te vervangen. De nieuwe nutriëntenoplossing is zonder zink en met een dubbele dosis (50 umol/l) ijzer om zink opname te remmen.

Dat de groeiachterstand nu ook in het onderzoek naar voren is gekomen is positief. De verzamelde data van de afgelopen week kan nu nader worden geanalyseerd. Zo kan meer inzicht worden gekregen in het hoe en het waarom van het ontstaan van groeiachterstand in de teelt op water. Vervolgens kan naar oplossingen worden gezocht.

Meer nieuws