Chrysant groeit schoon op water

Een sterke toename in de groei van organische stof en het opvallende snelle bijkleuren na toevoeging van ijzer. Twee opmerkingen die meerdere malen werden geuit door de ruim 70 bezoekers aan de informatiebijeenkomst op 7 maart bij Kreling Chrysanten. Op deze middag waren vier sprekers en werd de steksteekmachine bezocht.

Onderzoek in de afgelopen jaren heeft nieuwe perspectieven geboden voor verdere verduurzaming van de chrysantenteelt door het telen los van de grond. Deze systemen maken grote sprongen in verduurzaming mogelijk, zowel door recirculatie van voedingswater (minder emissie) als in verlaging van energieverbruik en een significante verhoging van de productie.

In het belangrijkste ‘chrysantengebied’ in Nederland, de Bommelerwaard, leiden de lokale waterkwaliteitsvraagstukken tot een grote behoefte aan de introductie van nieuwe, duurzame systemen. De ondernemers Jan Kreling en Peter van der Werken willen een van de perspectiefvolle teeltsystemen, de teelt op water, testen op praktijkschaal van 800 m2. Teelt op water wordt internationaal regelmatig toegepast voor kruidachtige gewassen en beperkt op chrysanten. Het systeem biedt vervolgens perspectieven voor andere kruidachtige gewassen, zoals lisianthus en zomerbloemen.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door LTO Groeiservice, samen met Wageningen UR.

Meer nieuws