Aanpak biofilm getest met vijf methoden

Tijs Kierkels

Een biofilm in de leidingen belemmert de doorstroom en is een broedplaats voor ziekten. Hoe krijg je ‘m weg en hoe voorkom je de vorming? Het project ‘Beheersen biofilm in leidingen’ zoekt naar antwoorden.

Momenteel is een proefsysteem in aanbouw bij Wageningen University & Research in Bleiswijk. Eerder is al voorwerk gedaan bij kennisinstituut KWR in Nieuwegein. “We hadden al eerder willen starten, maar het blijkt nogal complex om een systeem te maken waarin je de tuinbouwomstandigheden zodanig goed kunt nabootsen, dat je met recht uitspraken kunt doen”, vertelt onderzoeker Jim van Ruijven. De bedoeling is om vijf methoden uit te testen om de vorming van biofilm te voorkomen of te reduceren. De testopstelling bestaat uit een buffervat en leidingwerk plus irrigatieslangen zonder druppelaars van materialen die in de tuinbouw gangbaar zijn.

Slijmerige laag
Biofilm is een slijmerige laag van micro-organismen en afvalstoffen, die zich kan vormen op neerslag van meststoffen, maar ook zelfstandig ontstaat. “Als je op den duur toe wilt naar volledige recirculatie moet daar een oplossing voor komen”, zegt de onderzoeker.

De eerste uitdaging is om een goede biofilmvorming te krijgen in de drie parallelle testopstellingen (één controle en twee behandelingen). Daarvoor wordt het systeem geënt met slib uit een vuilwater-draintank van een tuinbouwbedrijf dat geen ontsmettingsmiddelen gebruikt. De bacteriën hebben voedsel nodig om te groeien. Op een tuinbouwbedrijf is dat organisch afval. In de test wordt als voedsel acetaat toegevoegd.

Vijf producten getest
Er zijn nogal wat producten op de markt, waarvan de leverancier claimt dat ze de oplossing vormen. Vijf bedrijven zijn bij het project betrokken en laten hun product uittesten. Het gaat om:

  • Zilver-gestabiliseerd waterstofperoxide van Cindro
  • Ultrasone waterbehandeling van Advanced Waste Water Solutions/PureBlue
  • Aqua 4D elektromagnetische behandeling van Planet Horizons Technologies
  • Microbacteriële preparaten van Microbac
  • Antibacterieel leidingwerk van MVP Starmaker

Het laatste bedrijf is pas net aangesloten bij het project. De polyetheen leidingen zijn met een zinkpreparaat antibacterieel gemaakt.

Combinaties van producten
Van Ruijven: “We starten de drie systemen binnenkort op en gaan eerst bekijken of we de vorming van biofilm kunnen voorkomen met de vijf methoden. Vervolgens maken we bewust een biofilm en bekijken of hij afneemt als je de producten gebruikt. Eventueel proberen we ook combinaties van de vijf producten uit.” Zoals gezegd loopt de planning iets achter, maar het is belangrijker om de opzet van de test goed in te vullen, om niet van toevalligheden afhankelijk te zijn en om goede uitspraken te kunnen doen over effectiviteit.

Meer nieuws