Onderzoek naar beperking watergift

In het project Glastuinbouw Waterproof is een lysimeter ontwikkeld, waarmee de watergift afgestemd kan worden op de behoefte van het gewas. Met name voor kleinere bedrijven is dit apparaat te duur, omdat naast de installatie zelf vaak ook nog geïnvesteerd moet worden in computerapparatuur die op grotere bedrijven al aanwezig is. Voor de kleinere grondteeltbedrijven is nu een idee ontwikkeld op basis van tensiometers.

De mogelijkheden zijn beperkt t.o.v. de lysimeter, maar de resultaten zouden voldoende moeten zijn om de watergift aantoonbaar af te stemmen op het gewas. Als de watergift zodanig is afgestemd op het gewas dat er geen water vanuit de teeltlaag naar de diepere ondergrond zakt, is tegelijkertijd aangetoond dat de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nagenoeg nul is. De uitvoering en begeleiding van het onderzoek naar dit nieuwe idee is in handen van DLV glas en energie.

De gegevens van dit meetapparaat kunnen desgewenst ook gebruikt worden om ondoelmatigheid van beter gietwater aan te tonen. Sinds 1 januari biedt de milieuwetgeving immers de mogelijkheid om bevoegd gezag om toestemming te vragen geen regenwateropslag of alternatieve gietwatervoorziening aan te leggen, als aangetoond kan worden dat deze voorziening nauwelijks een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden bij Guus Meis van LTO Noord Glaskracht (010-8008400).

Meer nieuws watergift

Precisie-irrigatie chrysant

Uniforme irrigatie blijft een grote uitdaging in de chrysantenteelt, met interessante perspectieven. De huidige regeninstallaties zijn niet in staat…

Lees meer

Doorstart Lysimeterproject

Er is groen licht gegeven voor een doorstart van het project Lysimeter voor de grondgebonden teelten. Zowel ministerie van EZ, het PT alsook STOWA (de…

Lees meer