Beregenen……een vak apart

Gerard van Lier (Revaho)

Het beregenen wordt (zeker bij vollegrondteelten) steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel in het teeltproces. Doordat de teler steeds preciezer water wil geven, zijn uniformiteit en een gelijkmatige verdeling steeds belangrijkere items bij de beoordeling van een installatie.

Bij de keuze voor een beregeningsinstallatie kan gebruik worden gemaakt van speciale software, waarin de overlap wordt berekend van sproeiers bij een bepaalde verdeling (stramien). Hiermee kan de ontwerper van een installatie goed vergelijken welke sproeier met welke verdeling het beste resultaat geeft.  Op deze manier kan de teler de installatie kiezen, welke op papier het beste bij de teelt past.

In de praktijk
Een betere verdeling op papier is één, maar dat ook voor elkaar krijgen in de praktijk is twee. Een betere verdeling krijg je door een installatie te maken, waarbij niet teveel factoren zijn die de verdeling negatief kunnen beïnvloeden. Bij gebruik van sproeiers met een grotere capaciteit, die het water verder weg sproeien, is de installatie gevoeliger voor afwijkingen. Dat betekent dat wanneer een sproeier een iets ander sproeibeeld geeft (vervuiling, scheef stand, etc), er vrij snel een afwijking ontstaat. Door sproeiers dichter bij elkaar te plaatsen en dus meer overlap te realiseren, is de verdeling in de praktijk uniformer.

De uniformiteit geldt voor een bepaalde sproeier bij een opgegeven druk en hoogte. Deze laatste twee zijn essentieel en verandering van deze waarden resulteert in een andere verdeling. Lijkt allemaal logisch, maar in de praktijk kan het nog wel eens anders zijn. Controleren van de werkdruk van een sproeier lijkt simpel, maar een hoop telers komen hiermee bedrogen uit. Direct meten op de sproeier is de manier om preciezer de werkdruk af te lezen.

Lees meer hierover

Meer nieuws watergift

Precisie-irrigatie chrysant

Uniforme irrigatie blijft een grote uitdaging in de chrysantenteelt, met interessante perspectieven. De huidige regeninstallaties zijn niet in staat…

Lees meer

Doorstart Lysimeterproject

Er is groen licht gegeven voor een doorstart van het project Lysimeter voor de grondgebonden teelten. Zowel ministerie van EZ, het PT alsook STOWA (de…

Lees meer