Praktijkproeven met Aqua4D behandeld water

Binnenkort starten praktijkproeven in chrysanten en freesia’s waar het gietwater met een Aqua4D-systeem is behandeld. Op Demokwekerij Westland is dat een gecombineerde proef van chrysantenteelt op water. Op twee Westlandse teeltbedrijven met chrysanten en freesia’s vinden straks praktijkproeven in de grondteelt plaats.

Het Aqua4D-systeem bestaat uit een buis en regelkast, waarmee elektrische frequenties in het water worden gebracht. De waterbehandeling met elektromagnetische velden zorgt voor verbetering van het gietwater. Het verbeterde water verwijdert en voorkomt kalkaanslag, maakt telen met een hogere EC-waarde mogelijk, laat biofilm in stromende toepassingen verdwijnen en lost veelal het aaltjesprobleem in vaste grond zonder gewasbeschermingsmiddelen op.

Werken aan een duurzame oplossing
Met behulp van een MIT kennisvoucher start op Demokwekerij Westland een drie maanden proef van chrysantenteelt op water in speciale smalle gootjes. In de kunststof gootjes zitten twee kanalen; een voor de wateraanvoer en het andere is het plantkanaal. Een ingelegd doek transporteert het water naar het plantkanaal, waardoor de wortels niet direct met de waterstroom in contact komen. Hierdoor heeft de plant waarschijnlijk veel minder last van eventuele kolonievorming van (schadelijke) micro-organismen.

“De snijbloementeelt heeft grote behoefte aan een teeltwijze op water, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen”, zegt Raymond Lescrauwaet, die in Nederland de Zwitserse fabrikant Planet Horizons Technologies vertegenwoordigt. “Wij zien daar ook de voordelen van en kunnen het water goed behandelen.”

Betere opname nutriënten
De behandeling van het water maakt een fijnere verdeling van de nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen mogelijk, waardoor het opnamevermogen van de wortels wordt vergroot. “Door de waterstofbruggen van de watermoleculen te verbreken, maak je van ‘skippyballen’ in het water ‘pingpongballen’. De vrijkomende watermoleculen willen zich binden aan andere moleculen, bijvoorbeeld calcium of ijzer. Hierdoor haal je de basis van aanhechting en een biofilm weg, dat een voedingsbodem voor bacteriën is”, vertelt de fabrieksagent.

Om het verschil in effect van de behandeling te kunnen zien, vindt in een identiek opstelling in de proefafdeling een vergelijking van behandeld met onbehandeld water plaats.

Voor topproductie gaan
Op een toonaangevend chrysanten- en een fresiabedrijf gaan praktijkproeven in de grondteelt lopen met behandeld water. Lescrauwaet: “Deze bedrijven zijn voortdurend op zoek naar een nog betere bloemkwaliteit. Ze zien daarin een rol weggelegd voor toepassing van Aqua4D om problemen met nematoden, trips of andere micro-organismen te voorkomen. De planten verzwakken immers door aantastingen, waardoor ze geen topproductie meer kunnen leveren.”

Elektromagnetische velden
Voordat een waterbehandelingssysteem wordt geplaatst, dient een EMV-specialist de nabije omgeving van het apparaat op elektromagnetische velden te controleren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat elektromagnetische velden het gedrag van mineralen in water sterk kunnen beïnvloeden. Deze velden komen vanuit hoogspanningsmasten, trafohuizen, grondkabels en zendmasten, maar ook van elektrische installaties en apparaten en draadloze apparatuur. “De werking van het systeem kan door extreem sterke externe elektromagnetische velden of golven worden beïnvloed”, aldus Lescrauwaet, die als EMV-elektrotechnicus deze metingen ook zelf uitvoert en rapporteert. Na afloop van de proef verricht hij weer dezelfde metingen, om te zien of er onverwachte veranderingen zijn opgetreden.

Meer nieuws gietwater

Mechanische filtratie

Voor langdurig en probleemloos gebruik van een irrigatiesysteem is schoon water vereist. Als dat niet het geval is, is filtratie noodzakelijk. Om dat…

Lees meer