Laurens van der Lans: 'Als dit pilotproject slaagt, profiteren anderen daar ook van'

Voor collectieve zuivering van de restwaterstromen van glastuinbouwbedrijven in de gebieden Raaphorst Tiend in Monster, Lange Stucken en Waalblok in ’s-Gravenzande is een pilotproject ontwikkeld. In de genoemde gebieden gaat het in totaal om negentig bedrijven met 185 hectare glas. Uit het afvalwater dat via het bestaande centraal afvoersysteem voor drainagewater (CAD-systeem) wordt ingezameld, zijn met moderne technieken gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, zoals stikstof en fosfaat, en zware metalen te verwijderen.

Zuiveringssystemen
Aqua-Terra Nova heeft een zuiveringssysteem ontwikkeld en een businessplan gemaakt dat voor het eind van dit jaar bij het bevoegd gezag wordt ingediend. De zuivering van het CAD-water is uit te voeren met biologische zuivering middels langzame zandfiltratie en met actief koolfiltratie voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen.

Een belangrijk voordeel is dat de tuinbouwbedrijven in de gebieden al op het CAD-systeem, een apart rioolsysteem, zijn aangesloten. Hierdoor is het restwater van de bedrijven eenvoudig op een centraal punt bij elkaar te brengen.

Lage jaarkosten
De investering voor het pilotproject in het Westland bedraagt ruim 1,1 miljoen euro. De gemeente Westland en Hoogheemraadschap van Delfland denken niet alleen mee in dit project, maar dragen ook met subsidies financieel bij. Voor het resterende bedrag zal de CAD-vereniging een lening afsluiten, waarvoor de gemeente wordt gevraagd om garant te staan.

Clusterzuivering van het CAD-water is voor de deelnemende bedrijven de goedkoopste oplossing om aan de wettelijke zuiveringsplicht te voldoen. De jaarlijkse kosten voor de bedrijven liggen tussen de 700 en maximaal 1.000 euro per hectare. Voor telers die de waterzuivering individueel willen doen, zijn de kosten ongeveer 3.000 euro per hectare per jaar. De jaarkosten kunnen nog omlaag als over een paar jaar het water na ontzouting als gietwater aan de bedrijven wordt teruggeleverd.

Meedoen aan collectief
“Door een gezamenlijke aanpak kunnen we als tuinbouw laten zien dat we de zuiveringsplicht serieus nemen. En als dit pilotproject slaagt, kunnen andere gebieden en collectieven daarvan profiteren”, zegt bestuurslid en chrysantenteler Laurens van der Lans. Tuinbouwbedrijven die zich later alsnog aansluiten gaan een hoger bedrag per hectare betalen. “Telers die zeggen niets te lozen, maar ook bedrijven die niet meedoen aan het collectief, krijgen bezoek van een handhaver. Als dan blijkt dat er toch ongezuiverd water wordt geloosd, volgen er sancties.”

Vervolgstappen
Voor de bouw van de zuiveringsinstallatie heeft de CAD-vereniging een perceel aan het water in de Poelzone op het oog. Behalve de verwerving van die grond, moeten ze nog het vergunningentraject in, de investeringslening en samenwerkingsovereenkomsten afsluiten. Als alles volgens plan verloopt, is de aanbesteding van het project in oktober en de ingebruikname in de tweede helft van 2017.

Meer nieuws gietwater

Mechanische filtratie

Voor langdurig en probleemloos gebruik van een irrigatiesysteem is schoon water vereist. Als dat niet het geval is, is filtratie noodzakelijk. Om dat…

Lees meer