Pilotonderzoek Goed Gietwaterproject opkweekbedrijven

Het pilotonderzoek bij de Grow Group in Naaldwijk is de laatste fase van het Innowatorproject Goed Gietwater. Voor dat onderzoek wordt eerst een pilotinstallatie gebouwd en getest. “De installatie zal een combinatie van nieuwe technieken op het gebied van waterbehandeling zijn, die gezamenlijk de kwaliteit van het gietwater verbeteren”, zegt Wilfred Appelman, onderzoeker van TNO.

Waterhergebruik in de opkweeksector is niet alleen noodzakelijk voor het voorkomen van emissies, maar is ook economisch interessant. De knelpunten waren tot nu toe dat het te duur was en de technologie niet goed genoeg of niet getest. In dit project is aan beide punten gewerkt door eerst de hoeveelheid te behandelen water te verkleinen en vervolgens die gereduceerde hoeveelheid water op een kwalitatief goede en betaalbare manier te zuiveren. Hierdoor zal het project bijdragen aan een toepasbare oplossing en niet in theoretische mogelijkheden blijft hangen.

Met een pilotinstallatie wordt nu het ontwikkelde technologieconcept voor Goed Gietwater onderzocht op praktische bruikbaarheid. Bij dat onderzoek is een consortium van bedrijven en organisaties betrokken: Grow Group, Hellebrekers Technieken, Bas van Buuren, Grodan, Groen Agrocontrol, TNO en WUR Glastuinbouw met Plantum als penvoerder en vertegenwoordiger van de opkweekbedrijven.

Waterkringloop
Het concept richt zich zowel op de verbetering van beschikbaarheid van gietwater voor de opkweekbedrijven als op de vermindering van emissies. Deze doelen zijn gelijktijdig te bereiken door vergaande sluiting van de waterkringloop, waarbij hergebruik van drain- en spuiwater centraal staat. De waterbehandelingstechnologie zorgt voor het verwijderen van de organische microverontreinigingen (OMV), onder andere actieve stoffen en remmingsmiddelen, en gewasbeschermingsmiddelen uit giet- en spuiwater, het terugwinnen van water en nutriënten, de verwijdering van de organische componenten (TOC) in het afvalwater en maakt een goede desinfectie mogelijk.

Cascadering
Belangrijk onderdeel van het onderzoek met de pilotinstallatie is ook de cascadering van de waterstromen. Hierbij wordt het water van de beste kwaliteit gebruikt voor die gewassen waar dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld biologische teelt. Vervolgens is het drainwater bij te mengen tot gietwaterkwaliteit voor gebruik bij gewassen met minder hoge eisen, waar het geen probleem is als er restanten gewasbeschermingsmiddelen of remstoffen in zitten. De zuiveringstechnologie om meststoffen en middelen uit het water te verwijderen, is dan alleen voorafgaand aan lozing nodig in bepaalde perioden en voor aanzienlijk kleinere hoeveelheden.

Nieuwe technieken
Een van de nieuwe technieken voor de waterbehandeling, die nog nooit eerder in de opkweekfase is uitgetest, is de AOP (= advanced oxidation process).  De onderzoeker: “De geavanceerde oxidatie is een techniek waarbij je waterstofperoxide maakt en dat samen met UV laat reageren op gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen, zodat ze volledig afbreken.” Deze techniek zal in combinatie met de adsorptietechniek met actieve koolstof de middelen eruit filteren. Hiermee is een verbeterde ontsmettingsmethode te realiseren, maar ook een techniek voor een efficiënte verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen uit een te lozen spuistroom. De storende organische componenten worden grotendeels vooraf door een electro-coagulatie behandeling verwijderd.

Het pilotonderzoek van het Goed Gietwaterproject is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van: RVO Innovatieprogramma Innowator, Plantum, Productschap Tuinbouw, Rabobank DIT fonds, Hellebrekers Technieken, Grow Group en Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw.

Meer nieuws gietwater

Zuivering in de regio

Op bedrijfsniveau zijn grote stappen gemaakt met onder andere hergebruik van drain(age)water. Voor de resterende waterstromen lijken…

Lees meer